+ Meer informatie

Aandoeningen aan hand en pols

4 minuten leestijd

Er is een aantal aandoeningen aan de handen en polsen die verder in het lichaam niet voorkomen en geen gevolg zijn van een algemene ziekte.Ze komen alle drie vaak voor, meestal in lichte mate, maar soms in ernstiger vorm of invaliderend, zodat de chirurg eraan te pas moet komen.

De eerste aandoening die we bespreken is het Carpale Tunnel Syndroom (CTS). De carpale tunnel is de ruimte die ligt onder de huid tussen de duim- en pinkmuis. Door deze tunnel lopen alle buigpezen van de duim en vingers en een van de drie zenuwbanen naar de hand. De ruimte is maar beperkt en door stevige vliezen is geen uitzetting mogelijk. Dat betekent dat zwelling van een pees, bot of onderliggend gewrichtskapsel direct leidt tot vernauwing van dit tunneltje; de pezen kunnen daar wel tegen, maar de zenuw is kwetsbaar en leidt al spoedig tot klachten.

Oorzaken van de vernauwing zijn botuitsteeksels die langzaam groter worden, ontstekingen of vochtophoping, zoals onder andere tijdens de zwangerschap optreedt of bij andere hormonale veranderingen in het lichaam. Het is om deze reden dat de klacht nogal eens begint aan het eind van de zwangerschap, in het kraambed of in de overgang. Vandaar dat meestal vrouwen er last van hebben. De klachten die hierbij optreden, zijn tintelende en dove gevoelens in de vingertoppen, langzaam overgaand in pijn in de hand, die naar de elleboog en schouder trekt. Het gevoel van de hand is verminderd, wat bijvoorbeeld blijkt uit de moeite om knoopjes los te maken. Opvallend is de pijn die in de nacht begint. Vaak hoor ik dan dat de patiƫnte wakker wordt van of met pijn en probeert de tintelingen eruit te schudden en te slaan.

Onderzoek
Om de diagnose te stellen heeft de arts een aantal testen ter beschikking, maar meestal is het verhaal zo duidelijk, dat direct maatregelen genomen kunnen worden. Meestal volgt verwijzing naar de neuroloog, die eerst probeert een aantal andere ziekten uit te sluiten en de diagnose bevestigt door een EMG (een onderzoek waarbij met naaldjes in de spieren de geleiding van de zenuwbaan wordt onderzocht).

Behandeling: soms is een injectie met bijnierschorshormoon mogelijk, maar meestal zal de chirurg het tunneltje verwijden. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Herstel kan spoedig zijn, maar ook enkele maanden duren. Meestal is na een halfjaar ook het litteken van de operatie zover hersteld, dat de hand weer goed gebruikt kan worden. Bestaat de vernauwing te lang, dan kan de zenuw langzaam maar zeker afsterven en is herstel niet meer mogelijk. Tijdige behandeling is daarom van belang.

Pols
De Ziekte van Quervain (aan de pols) is een tweede kwaal. De pezen van de spieren waarmee de duim van de handpalm af wordt bewogen en waarmee de duim wordt gestrekt, lopen aan de zijkant van de pols (aan de kant waar ook de duim zit) door een koker. Raken deze pezen verdikt door een ontsteking of door vaak herhaalde bewegingen, dan is de koker te nauw en ontstaat er frictie, die pijnlijk is. De bewegingen waarbij dit verschijnsel optreedt, zijn bijvoorbeeld wringen, schroeven draaien, snoeien enz. Vooral als je dit nooit doet of langere tijd niet meer gedaan hebt, en het dan weer een hele dag moet doen, kan deze aandoening ontstaan. De pijn is aan de zijkant van de pols gelokaliseerd, en gaat gepaard met een soms rode zwelling van de peeskoker.

Behandeling: rust (eventueel met een zwachtel of een spalkje) gedurende enkele weken. Helpt dit niet, dan is een injectie te overwegen, hoewel dit ook gevaarlijk kan zijn voor de pezen. Soms is ook hier de chirurg nodig, om de peeskoker te openen in de lengterichting, zodat er ruimte komt.

"Trigger vinger"
Een "trigger vinger" is een soortgelijke aandoening, maar dan van de vinger. De buigpees van de vinger loopt door een klein kokertje. Is door veel bewegen of door een ontsteking deze pees verdikt en ook het kokertje wat ontstoken, dan glijdt de pees er niet meer soepel doorheen, maar loopt hij vast. Met wat extra kracht schiet de pees los en kan de vinger weer gestrekt worden. Je hoort dan een knoepje. Ook de duim heeft hier wel eens last van. In het algemeen doet het geen pijn. Een injectie kan goed helpen, maar in hardnekkige gevallen is operatie nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.