+ Meer informatie

Vrees voor toename populariteit taliban

2 minuten leestijd

KABUL (AP) - De NAVO-commandant in Afghanistan, de Britse generaal David Richards, heeft gisteren gewaarschuwd dat 70 procent van de Afghaanse bevolking de zijde van de taliban kan kiezen als het komende halfjaar geen merkbare verbeteringen voor hen brengt.

"Ze zullen zeggen: "We willen de taliban niet, maar we hebben liever een streng en onplezierig leven dan nog eens vijf jaar oorlogvoering"", aldus Richards, de bevelhebber van de circa 32.000 man tellende ISAF-macht in Afghanistan. Richards zei graag 2500 man extra te willen hebben voor de vorming van een reservebataljon, dat de inspanningen voor wederopbouw en ontwikkeling moet steunen.

Volgens de generaal is het zuiden van Afghanistan, waar NAVO-troepen in augustus en september grootschalige operaties uitvoerden, nu grotendeels gestabiliseerd. Door de uitschakeling van zo'n 500 talibanstrijders in de zuidelijke provincies Helmand en Kandahar is "een gelegenheid" geschapen, aldus Richards. "Als we daarmee niet ons voordeel doen, kun je volgend jaar 10.000 man extra sturen en nog niet slagen, omdat we tegen die tijd de bevolking kwijt zijn."

Volgens Richards wijzen inlichtingenrapporten erop dat de taliban na een nederlaag in het district Panjwayi in de provincie Kandahar uiteen aan het vallen zijn.

Afghanistan maakte in augustus en september zijn ergste periode van geweld mee sinds de invasie van eind 2001 die het talibanregime verdreef. De taliban bleken in het zuiden en het oosten van het land over veel aanhang te beschikken en een golf van aanslagen, zowel zelfmoordaanslagen als bermbommen, te kunnen ontketenen.

Richards zei tevens dat aan de Afghaanse zijde van de grens met Pakistan een opleving van vijandelijke activiteit valt waar te nemen sinds het Pakistaanse leger op 5 september een bestand sloot met regionale militieleiders in het autonome, tribale gebied aan de Pakistaanse zijde van de grens. Volgens NAVO-bronnen is sindsdien het aantal vijandelijke operaties in Oost-Afghanistan verdrievoudigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.