+ Meer informatie

Verdachte van oorlogsmisdaden moet voorkomen

1 minuut leestijd

DEN HAAG — De 66-jarige van oorlogsmisdaden verdachte Hagenaar J. B. moet 22 april voor de bijzondere strafkamer van de rechtbank in Den Haag verschijnen.

Deze zitting zal echter niet meer zijn dan een formaliteit, omdat het gerechtehjk vooronderzoek nog niet is afgerond. De officier van justitie zal onmiddellijk aanhouding vragen, waarna de zaak wordt terugverwezen naar de rechter-commissaris.

B., die begin dit jaar op Schiphol werd aangehouden bij een routinecontrole, zou tijdens de tweede wereldoorlog in dienst zijn geweest van het Judenreferat 4B4 in Den Haag. Deze organisatie hield zich bezig met het aanleggen van een kaartsysteem voor alle in ons land levende joden en met deportaties. De Hagenaar wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de arrestatie en deportatie van ongeveer twintig joden.

Na de arrestatie werden de joden getransporteerd naar het gevangenkamp Westerbork in Drenthe, vanwaar zij veelal naar het vernietigingskamp Auschwitz in Polen werden overgebracht. Vaak betekende dat voor hen binnen enkele dagen de dood. Verdachte had geen erg hoge functie bij het Judenreferat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.