+ Meer informatie

HET OUDSTE KRISTENDOM

2 minuten leestijd

Dr. H. Mulder: „Uit Catacomben en Woestijnzand", Boeketreeks 24. Uitgeversmaatschappij J. H. Kok N.V. Kampen, 1961. 140 blz., ing. ƒ 1.50.

In bovenstaand boekje deelt de schrijver, gereformeerd predikant te Delft, een en ander mee over het leven van de eerste kristenen. Er zijn meer van zulke boekjes en ze hebben alle dit gemeen, dat ze een vrij willekeurige verzameling van onderwerpen geven. In dit boekje is dit wel in zeer sterke mate het geval. Er wordt geschreven over de catacomben met hun inscripties en symbolentaal, over een Pompeïaans cryptogram, over de gevolgen van het niet vereren van de keizers, over het onderscheid tussen catechumenen en competenten, over heidense gebruiken en over heidens bijgeloof waaraan men een kristelijk tintje gaf, en over nog vele andere zaken.

Wie zich hierin nog nooit verdiept heeft, kan zich door middel van dit werk voor een geringe prijs voorlopig van het een en ander op de hoogte stellen. Wie reeds wat op de hoogte is, vindt hier geen nieuws, 't Verrassend nieuwe licht waarvan het omslag spreekt, zal men niet tegenkomen, als men werkjes zoals dit al meer gelezen heeft. Maar als terreinverkenning voor degenen die aan moeilijker of duurder boeken nog niet toe zijn, kan het zeker nuttig zijn.

Hier en daar zou men wel wensen dat de schrijver zich nauwkeuriger had uitgedrukt. Zo op bladzij 63, waar gesproken wordt van „het gevaar, dat de overste van de kazerne te Rome na de arrestatie van Paulus, duchtte ". Een argeloze lezer zou hier kunnen denken dat de schrijver Handelingen 22 zo slecht kent dat hij de geseling te Rome plaats doet vinden. Een meer verzorgde stijl zou dergelijke mogelijke misverstanden al bij voorbaat kunnen wegnemen. Er zijn hier en daar ook drukfouten, b.v. bladzij 17 met „aar" voor „jaar", wat werkelijk heel lelijk staat. Storender is „rijke", „grote", inplaats van „rijker", „groter", bladzij 11.

Het boekje is vrij ruim geïllustreerd, met foto's en met tekeningen. Achterin vindt men een „lijst van illustraties", die echter zinloos is: de plaats waar men ze vinden kan staat er niet bij !

Ondanks zijn gebreken willen wij dit boekje aanbevelen voor al wie over 't onderwerp toch ook wel eens wat weten wil.

Diverse verslagen van jaarvergaderingen hopen wij in ons volgend nummer te plaatsen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.