+ Meer informatie

Discussie over kosten pinpas bij tankstations

Shell: Transactie niet extra berekenen

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Het plan van de Bovag om voor het betalen bij tankstations met credit-cards of pinpassen per transactie vijftig cent extra te rekenen is in oliekringen met gemengde gevoelens ontvangen.

Van de oliemaatschappijen heeft bij voorbeeld marktleider Shell haar pomphouders geadviseerd de transactie niet extra in rekening te brengen. Daarentegen is de Novok, de organisatie van zelfstandige olie^ en kolenhandelaren, het „in feite eens met wat de Bovag wil", aldus secretaris H. Oskam.

Shell heeft reeds een contract gesloten met Beanet, het elektronisch betalingssysteem van de banken. Daarbij is afgesproken dat de maatschappij en de pomphouders ieder de helft van de kosten voor hun rekening nemen. Shell betaalt de hardware zoals de kastjes voor de credit-card op de toonbank, de pomphouders betalen het abonnement van Beanet.

Het gaat om ongeveer 500 zelftankstations van de in totaal 900 Shell-pomphouders. Mede uit een oogpunt van veiligheid vindt Shell het elektronisch betalen een goede zaak, aldus een woordvoerder. Het staat de pomphouders overigens vrij de betaling met plastic geld wel of niet extra in rekening te brengen.

De Novok heeft in beginsel bedenkingen tegen het berekenen door de banken van kosten voor het elektronisch betalen. Als dit toch gebeurt, vindt secretaris H. Oskam het beter de kosten voor een transactie apart door te berekenen. De Novok is uitgesproken tegenstander van het doorberekenen van de transactie in de brandstofprijs. Daardoor zou iedereen, ook degene die contact betaald, worden getroffen.

Door het gebruik van de creditcard komt de marge van de vrije pompen flink onder druk te staan. De kosten van het elektronisch betalen kunnen oplopen tot 10 procent van de vaste kosten, aldus Oskam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.