+ Meer informatie

De Iraakse oppositie, een breekbaar bondgenootschap

Westen ziet (nog) geen alternatief voor Ba'ath-partij

2 minuten leestijd

NICOSIA (AP) - Iraakse groeperingen die tegenstander zijn van president Saddam Hoessein hebben de afgelopen maanden de koppen bij elkaar gestoken om gezamenlijk front te maken tegen het regime van Saddam. Algemeen wordt aangenomen dat er sprake Is van een breekbaar bondgenootschap, dat slechts bestaat bij de gratie van een gemeenschappelijke vijand.

Met name westerse waarnemers vinden het zeer twijfelachtig of de oppositiegroeperingen een serieus alternatief kunnen vormen voor de regerende Ba'ath-partij van Saddam. Gevreesd wordt dat de coahtie bij hef minste of geringste uiteenscheurt, en tot onderlinge strijd vervalt.

De meeste oppositiegroeperingen krijgen steun uit het buitenland. Vooral Syrië, Iran en Saoedi-Arabië helpen Iraakse bewegingen.

Een overzicht van de belangrijkste Iraakse oppositionele partijen en groeperingen:

De Hoge Assemblee van de Iraakse Islamitische Revolutie is een overkoepelende organisatie van sji'itische facties en heeft ha^r hoofdkartier in de Iraanse hoofdstad, Teheran. De Assemblee wordt vanaf de oprichting in 1980 geleid door de Iraakse geestelijke Hojatoleslam Mohammad Bakr al-Hakim. De Assemblee beschikt over een paramilitaire militie van ongeveer 50.000 man. De manschappen zijn gerekruteerd uit de 500.000 Iraakse sji'ieten die naar Iran zijn gevlucht tijdens de Iraans-Iraakse oorlog van 1980 tot 1988.

Tot de 'overkoepelende Assemblee behoort ook de geheimzinnige AdDawi Islami -ofwel „Islamitische Roep"-, een partij die al meer dan tien jaar met terroristische aanslagen tegen Saddam strijdt.

Er zijn twee grote Koerdische partijen; de Koerdistaanse Democratische Partij onder leiding van Massoed Barzani en de Patriottische Unie van Koerdistan, die wordt geleid door Ja

Geminacht

De Nieuwe Natie Partij is een in Londen gevestigde groepering van Iraakse ballingen. Leider van de partij is Saad Saleh al-Jabr, de zoon van de voormalige Iraakse premier Saleh al-Jabr. De Nieuwe Natie Partij heeft nog nooit daadwerkelijk iets ondernomen tegen de regering in Bagdad en wordt daarom door de meeste andere oppositiepartijen geminacht als een pro-westerse groep intellectuelen. De partij heeft in Irak weinig aanhang.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.