+ Meer informatie

Artsen zijn niet prijsbewust

ZIEKENFONDSEN:

2 minuten leestijd

UTRECHT — De Nederlandse huisartsen moeten prijsbewuster worden gemaakt. Dat vindt het Gemeenschappelijk Overleg van Ziekenfondsorganisaties (GOZ). In samenwerking met de Landelijke Huisartsenvereniging worden plannen uitgewerkt om de artsen voor te lichten over de prijzen van geneesmiddelen.

De ziekenfondsorganisaties zijn van mening, dat de huisartsen dikwijls onnodig specialités voorschrijven, terwijl daarnaast vaak te grote hoeveelheden geneesmiddelen tegelijk worden verstrekt.
Secretaris G. L. Hougée van het GOZ: „Het is onze taak de kosten zoveel mogelijk te drukken. Er blijkt tussen de artsen onderling veel verschil te zijn in de hoeveelheden en de prijs van de geneesmiddelen, die zij verstrekken. Lang niet iedereen blijkt even prijsbewust, zo is onze indruk."
Volgens de heer Hougée is het moeilijk algemene regels voor het voorschrijven van bepaalde geneesmiddelen voor te schrijven, maar hij hoopt in overleg met de artsen toch tot een minder „kwistig" en goedkoper gebruik van geneesmiddelen te kunnen komen.
Dokter F. N. M. Bierens, voorzitter van de Nederlandse Huisartsen Vereniging (LHV) zei gisteravond bereid te zijn een collegiale commissie in het leven te roepen, die al te kwistige collega's bij zich op het matje zou kunnen roepen.
Dokter Bierens geeft onomwonden toe, dat een huisarts zich niet altijd bewust is van de kosten van geneesmiddelen.
„Maar het voorschrijven van dure geneesmiddelen hoeft voor het ziekenfonds niet kostenverhogend te werken. Misschien kun je daarmee patiënten uit het ziekenfonds houden, voorkomen dat ze naar een specialist moeten worden doorgestuurd of tijdelijk uit hun werk moeten stappen."
Dokter Bierens heeft geconstateerd, dat de apotheekhoudende huisartsen prijsbewuster zijn dan de overige huisartsen en de specialisten. Zij schrijven, zo is uit vergelijkingsmateriaal gebleken, goedkopere geneesmiddelen voor. „We willen de artsen landelijk voorlichten over de verschillende soorten geneesmiddelen en de verschillen in prijs. In enkele regio's gebeurt dat al en daar blijken de artsen prijsbewuster", aldus dokter Bierens, die ernstige bezwaren koestert tegen de pogingen van het GOZ om de artsen contractureel te verplichten volgens een bepaalde geneesmiddelenlijst voor te schrijven. „We blijven op het standpunt staan, dat een arts vrij moet zijn om voor te schrijven, wat hij wil."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.