+ Meer informatie

Telefoon

1 minuut leestijd

Enkele jaren geleden is het recht van de justitie om telefoongesprekken van verdachte personen af te luisteren, wettelijk geregeld. In het kader van de strijd tegen de misdaad kan van deze afluisterbevoegdheid soms met succes gebruik gemaakt worden. Daarop wees minister De Gaay Fortman twee weken geleden in zijn beantwoording van de kritjsche vragen van een tweetal socialistische Kamerleden.
Met de arrestatie van de beruchte in- en uitbreker Aage M., dank zij het afluisteren van de telefoon, is daarvan deze week opnieuw een duidelijk bewijs geleverd.
Weliswaar is het zeker in deze tijd van elektronische registratie-apparatuur en databanken noodzakelijk dat de privacy van de burger wordt beschermd. Ook voor het overheidsapparaat, de politie niet uitgezonderd, moeten er daarbij grenzen zijn. Daarom is ook het afluisteren van telefoongesprekken voor justitiƫle doeleinden aan beperkende, bepalingen onderworpen.
Anderzijds moeten we wel bedenken dat het helemaal niet in het belang van de bonafide burger is, wanneer de bevoegdheden van de politie zo sterk worden ingeperkt. Naarmate immers de politie de handen meer gebonden worden, krijgt de misdaad vrij spel. Dat is die keerzijde van de medaille, die zeker in deze tijd van groeiende criminaliteit goed in de gaten moet worden gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.