+ Meer informatie

Water

2 minuten leestijd

En dan is er natuurlijk nog het onvolprezen water: zonder suiker, cafeïne, kleurstoffen of wat dies meer zij en niet te vergeten: spotgoedkoop. Vooral in koude toestand een prima dorstlesser. (Koude thee schijnt volgens de overlevering nög beter te zijn, maar dat geldt dan uiteraard alleen voor de liefhebbers). Omdat kraanwater niet altijd onverdacht is, wordt nog al eens de toevlucht genomen tot flessewater, al dan niet bruisend.

Stukken duurder natuurlijk - voor de fles betaal je al gauw zes dubbeltjes en volgens „Test-Aankoop" is dat in veel gevallen nog weggegooid geld ook. Bij onze zuiderburen is er althans geen verschil in kwaliteit tussen leidingen fleswater. Spuitwater is trouwens van dien aard dat het niet veel gedronken mag worden. Voor kinderen die gewoon water toch iets te min vinden - en neem ze dat eens kwalijk - is er een aanvaardbare gulden middenweg: een paar druppels siroop zijn voldoende om er wat meer smaak aan te geven. Niet te veel natuurlijk want het suikergehalte van dit goedje is erg hoog.

Warm aanbevolen is natuurlijk sinaasappelsap. Er zijn gelukkig heel wat merken in de handel waarbij sprake is van echt sap. En om de prijs wat te drukken: een mengsel van sinaasappelsap met water (een half glas sinaasappelsap en een half glas water) helpt ook goed tegen de dorst en kost niet meer dan limonade. Appelsap is ook niet te versmaden, maar bevat, evenals druivesap vrij veel suiker. Dat geldt ook voor vruchtennectar, waar bovendien nog een hoeveelheid water aan is toegevoegd.

Over melk tenslotte niets dan goeds - het bevat onder meer calcium, een stof die vooral kinderen nodig hebben voor het gebit en de beenderen. Gewone (zoete) melk is echter niet erg verfrissend, karnemelk daarentegen vindt in de zomer meestal extra veel aftrek.

Voor warme dagen is dus sinaasappelsap - al dan niet aangelengd - de meest geschikte drank.

Wat te doen als er op school dranken worden verkocht die de toets der gezondheid niet kunnen doorstaan? Hier ligt een taak voor de leerlingen. „Spreek erover met je leraar of directeur", aldus „Test-Aankoop". „Dring er op aan dat er alleen maar dranken verkocht worden zonder kleurstoffen of cafeïne".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.