+ Meer informatie

Industrie mag niet alleen op orders defensie drijven

Waarschuwing minister De Geus:

2 minuten leestijd

VLISSINGEN — „Wij moeten ervoor waken dat sommige industrieën niet in dusdanige mate afhankelijk worden van defensieorders, dat bij het wegvallen daarvan :^o'n industrie zonder bestaansgrond zal zijn". Dit zei minister De Geus van Defensie bij de doop en terwaterlating van de Jan van Bra-

dat overleg gaande is met de Koninklijke marine over het verloop van verdere in de toekomst te verwachten opdrachten voor de Koninklijke Maatschappij De Schelde. Naast de besprekingen rond de bouw van een tweede standaard-fregat voor de Griekse marine is de levering van een standaard-fregat aan Portugal vanuit Nederland en twee te bouwen schepen in Portugal in een vergevorderd stadium. Hij toonde zich zeer verheugd na de kabinetsvergadering van vrijdag jl. om de levering van gevechtsvoertuigen toe te kennen aan het consortium DAF-RSV, waarbij de Koninklijke Maatschappij „De Schelde" een groot stuk werk krijgt voor de aluminium binnenconstructie van de voertuigen. Naar aanleiding van de genoemde exportprojecten is de bezetting van de marinetxiuw bi] de Koninklijke Maatschappij De Schelde tot medio 1984 redelijk verzekerd, uitlopend tot 1985. In dit verband legde ir. A. Stikker nog eens de nadruk op het grote belang van de ketel- en apparatenbouwsector bij de Koninklijke Maatschappij „De Schelde", die inclusief montage zo'n 1300 man omvat. Het is een sterk winstgevende en technisch hoogwaardige sector.

Het moest hem van het hart dat de conceptie die door SEAN op tafel is gelegd voor concentratie in de ketelbouw te zeer voorbijgaat aan het feit dat daarmee in een bestaande organisatie zou worden ingegrepen op een wijze die vergelijkbaar is met een levensgevaarlijke operatie bij een patiënt die geen ziekteverschijnselen vertoont. De ervaring heeft geleerd dat kunstmatige concepties met halfslachtige verantwoordelijkheidsstructuren en die gebaseerd zijn op een fictieve plan-economie tot mislukking gedoemd zijn. VLISSINGEN Op de werf van marineschepen gedoopt. Van de beide schepen, die de namen Jan van Brawerd gedoopt door mevr. H. de GeusSteendam, echtgenote van minister De Geus (Defensie). Op de foto de Abraham Crijnssen, die onlangs ai tewater werd gelaten en reeds aan de afbouwkade lag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.