+ Meer informatie

Phoa wil meer zorgende mannen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Staatssecretaris Phoa van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat mannen een groter deel van de zorgtaken in het gezin op zich moeten nemen en dat meer vrouwen buitenshuis moeten gaan werken.

Dat staat in de "Beleidsbrief Emancipatie en Familiezaken 2003" die het kabinet gisteren heeft vastgesteld. Er komt een campagne die mannen moet stimuleren een groter deel van de zorgtaken over te nemen. Vrouwen nemen nog steeds het grootste deel van de zorg voor kinderen en bijvoorbeeld zieke familieleden op zich. Dat is volgens het kabinet niet goed. Er zou meer evenwicht moeten komen. De campagne omvat onder meer een televisieserie, informatie op internet en een programma voor scholen.

Verder wil de bewindsman meer vrouwen stimuleren om buitenshuis te gaan werken. Maatschappelijke organisaties kunnen volgend jaar bij het ministerie subsidie vragen voor initiatieven om laagopgeleide vrouwen aan het werk of aan andere activiteiten buitenshuis te helpen. Het doel is om tot 2005 70.000 herintredende vrouwen extra betaald arbeid te laten verrichten.

Phoa bepleit in de beleidsbrief meer aandacht voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen in huiselijke kring. Het aantal slachtoffers van huiselijk geweld en seksueel geweld is groter dan van andere vormen van geweld. Sommige traditionele praktijken tasten de rechten en veiligheid van allochtone vrouwen en meisjes in Nederland aan. Het gaat daarbij om het inperken van de bewegingsvrijheid van vrouwen, eerwraak en vrouwenbesnijdenis. Deze praktijken belemmeren de integratie en zijn in strijd met Nederlandse grondrechten, aldus Phoa. In de inburgeringscursussen voor nieuwkomers zal aan deze punten meer aandacht worden besteed.

Voor vrouwen is het vaak lastig om op hogere posities in het bedrijfsleven en bij de overheid terecht te komen. In 2003 worden bij dertig verschillende bedrijven en instellingen projecten opgezet om de doorstroom van vrouwen naar hogere posities te bevorderen. Ook gaan ministeries volgend jaar samenwerken om beroepsgroepen als de politie, de brandweer, de diplomatieke dienst en het leger toegankelijker te maken voor vrouwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.