+ Meer informatie

Jaarwisseling kost vijf mensen het leven

Politie spreekt van relatief rustig verloop

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De jaarwisseling 1990-1991 heeft aan vijf mensen het leven gekost en voor een onbeliend bedrag aan schade veroorzaakt. Drie van de vijf doden vielen bij steekpartijen. Niettemin beoordelen politiewoordvoerders het verloop van de jaarwisseling als relatief rustig. De golven van kleine criminaliteit en vernielingen bleven uit.

Op oudejaarsavond stak een 15-jarige Barnevelder zijn 21-jarige plaatsgenoot T. van Beelc zodanig, dat hij aan zijn verwondingen overleed. Aanleiding tot de steekpartij was een ruzie over het afsteken van vuurwerk. De ruzie ontstond omstreeks acht uur doordat een groepje jongeren, onder wie het slachtoffer, vuurwerk afstak in de tuin van een buurtbewoner, die de jongeren hierop aansprak. Tijdens de heftige woordenwisseling die hierop ontstond, stak de vijftienjarige zoon van de buurtbewoner het slachtoffer met een mes, dat hij even tevoren binnen had opgehaald.

De 15-jarige A. Angeneind uit Nijmegen overleed gistermorgen aan de verwondingen die hij opliep tijdens een steekpartij in de nieuwjaarsnacht. Het slachtoffer heeft vermoedelijk ruzie gekregen met een 18-jarige plaatsgenoot. Deze jongen is aangehouden. Over motieven voor de steekpartij is nog niets bekend, aldus de politiewoordvoerder.

Een 23-jarige inwoner van Gouda kwam om het leven tijdens een steekpartij in een café in zijn woonplaats. In verband met de steekpartij zijn drie verdachten aangehouden.

In Leeuwarden verloor een 33-jarige man het leven. Aanvankelijk dacht de politie dat de doodsoorzaak vuurwerk was dat in de mond van het slachtoffer tot ontploffing kwam. In de loop van nieuwjaarsdag kwam de politie hierop terug. Metaalsplinters die in de buurt van het slachtoffer werden gevonden, kunnen uit een vuurwapen zijn gekomen. De politie sluit daarom een misdrijf niet uit.

Aanhoudingen

De 20-jarige Anita Wallet uit Veenendaal is tijdens de jaarwisseling in Lunteren om het leven gekomen toen de auto waarin zij zat frontaal in botsing kwam met een sloopauto. De sloopauto werd bestuurd door een 19jarige inwoner van Lunteren en reed met hoge snelheid en zonder licht door de bebouwde kom van die plaats. De 19-jarige jongen heeft geen rijbewijs en had alcohol gedronken.

De Haagse politie sprak van een rustige jaarwisseling. Meer dan zeventig personen werden aangehouden wegens geweldpleging of vernieling. De afgelopen dagen heeft de Haagse politie tientallen raddraaiers aangehouden wegens openlijke geweldpleging of andere overtredingen; 49 van hen brachten de jaarwisseling in een cel door. De politie nam 6300 autobanden in beslag, waardoor 'munitie' voor branden ontbrak.

De poHtie in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam had haar handen vol aan kleine incidenten zoals kerstboombrandjes en ingegooide ruiten. „De gebruikelijke dingen", aldus de politie in de hoofdstad. Verdwaald vuurwerk veroorzaakte brand in het Scheepvaartmuseum. De collectie heeft geen schade opgelopen, het museum is 2 januari normaal voor het publiek geopend.

Een 28-jarige Rotterdammer raakte zijn rechterhand kwijt toen een strijker voortijdig tot ontploffing kwam.

In Grootebroek verstoorde een dienstplichtig soldaat een oudejaarsfeest in een café door er een traangasgranaat naar binnen te gooien. De tweehonderd bezoekers konden het pand brakend en met ademhalingsmoeilijkheden na korte tijd verlaten. Elf gasten moesten zich in een ziekenhuis laten behandelen. De militair is aangehouden en heeft inmiddels bekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.