+ Meer informatie

Eerste uitkering voor waterschade in februari

Kabinet beslist definitief over afwikkeling

2 minuten leestijd

MAASTRICHT/DEN HAAG Medio volgende maand wordt begonnen met de uitkering van schadevergoedingen aan particulieren in Limburg die zyn gedupeerd door de wateroverlast. Dit heeft commissaris van de Koningin in Limburg Van Voorst tot Voorst gisteren tijdens een zitting van Provinciale Staten bekendgemaakt.

Daarbij zullen bepaalde criteria worden gehanteerd die de stichting Watersnood Limburg onder voorzitterschap van oud-commissaris van de Koningin E. Mastenbroek heeft opgesteld. Die criteria moeten nog door het kabinet worden goedgekeurd. Het kabinet hoopt volgende week een definitieve beslissing te nemen over de financiƫle afwikkeling van de schade van de wateroverlast in het zuiden van Nederland.

Premier Lubbers maakte gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van het kabinets*beraad duideUjk dat de steun vooral Limburg ten goede zal komen, omdat die provincie bijzonder is getroffen. Voor de andere provincies zit er waarschijnlijk weinig in het vat. Minister Maij bekijkt nog of ook elders langs de stroomgebieden van de Maas er al dan niet een mouw valt te passen aan de benodigde hulp. Volgens Van Voorst tot Voorst zal de schade die particulieren hebben geleden het geschatte bedrag van 80 miljoen gulden niet overschrijden. Hij baseert zich daarbij op de taxaties die bij 4200 beschadigde woningen zijn verricht. Er moeten nog circa 1500 taxaties worden uitgevoerd. Het totale aantal schademeldingen van particulieren ligt rond de 5700. De gemiddelde schade aan huizen bedraagt 13.000 gulden.

Voorrang

Wat de vernielingen bij bedrijven betreft, is een kwart van de schadegevallen inmiddels geĆÆnventariseerd. Ondernemers die urgent hulp behoeven, krijgen voorrang bij het taxeren van hun schade. Buiten de agrarische sector hebben circa 1500 bedrijven in Limburg schade geleden tot een bedrag van rond 80 miljoen gulden. Tien procent van deze bedrijven verkeert in acute nood. Er zal alles aan gedaan worden, aldus de Commissaris van de Koningin, om deze ondernemingen voor ondergang te behoeden.

De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) in Roermond heeft laten weten ook aandacht te willen schenken aan boeren en tuinders die in psychische of sociale nood komen te verkeren als gevolg van de wateroverlast. Zij zullen door speciale werkgroepen, waarvan ook parochiegeestelijken deel uitmaken, worden begeleid. Tot nu toe is dit soort noodgevallen nog niet gesignaleerd, aldus een woordvoerder van de LLTB.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.