+ Meer informatie

„Minima ontzien bij verhoging forfait"

Grote fracties niet juichend over ontwerp

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) — Mensen met lagere inkomens moeten worden ontzien bij de ophanden zijnde verhoging van het huurwaardeforfait. Dat is de mening van de fracties van CDA en PvdA. Zij geven deze in hun bijdrage aan het voorlopige verslag over het wetsvoorstel wijziging van de wet op de inkomstenbelasting 1964 (verhoging van de belasting voor huiseigenaren).

De PvdA-fractie haalt het voorstel van senator prof. Boorsma aan om voor inkomens tot aan modaal een analoge bepaling tè creëren als voor de huurders, via de individuele huursubsidie. Dit kan door bij voorbeeld het forfait voor de inkomens tot modaal ongewijzigd te laten of door de inkomens tot modaal te ontzien, door de vrijstelling zoals die voor de rente op dividend geldt uit te breiden tot het rendement van het eigen huis.

Eenzijdige verzwaring

De fractie van de VVD /indt dat het wetsvoorstel een eenzijdige belastingverzwaring is voor eigenaar-bewoners. Het wetsvoorstel deugt fiscaaltheoretisch niet. Verder staat de maatregel haaks op het streven naar bevordering van het eigen-woningbezit, aldus de VVD.

Ook de fractie van D66 vreest dat door de voorgenomen verhoging van het huurwaardeforfait koopwoningen stees moeilijker aftrek zullen vinden. D66 zet zich af tegen de forse koopkrachtverliezen die voor de lagere inkomensgroepen dreigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.