+ Meer informatie

Leiderdorp moet kiezen uit twee kwaden

Buurtbewoonster: „Wij worden hier veroordeeld tot levenslang"

2 minuten leestijd

LEIDERDORP - De gemeente Leiderdorp moet nog voor de zomervakantie kiezen: 60 huurwoningen slopen of 15 tot 20 koophuizen èn het in '88 in gebruik genomen kerkgebouw van de gereformeerde gemeente tegen de vlakte. Rijkswaterstaat wil namelijk rijksweg 4 bij Leiderdorp tweemaal zo breed maken. Deze weg kan het hoge verkeersaanbod tijdens de spitsuren lang niet aan en er staat dan ook regelmatig een file.

De verwachting is dat het fileprobleem in de toekomst ernstiger zal worden, onder andere door de steeds groter wordende automobiliteit. De start van het werk aan de rijksweg is gepland in 1994. Rijkswaterstaat hoopt in 1998 de werkzaamheden voltooid te hebben. In elk geval moeten er huizen worden gesloopt. Niet iedereen is daar blij mee.. Als het aan de buurtbewoners ligt, komt de nieuwe weg er helemaal niet: "Desnoods gaan we erop zitten".

Rijkswaterstaat heeft dit voorjaar een projectstudie gepresenteerd over de verschillende mogelijkheden om de weg te verbreden en over de gevolgen daarvan voor de Leiderdorpers. De studie geeft geen antwoord op de vraag aan welke kant de weg moet worden verbreed: de oostkant of de westkant.

Bij verbreding aan de westkant van de weg moeten er ongeveer zestig woningen, een rouwcentrum en een school worden gesloopt. Kiest men voor verbreding aan de oostkant, dan brengt dat de sloop mee van ongeveer vijftien tot twintig woningen en het in 1988 gekochte kerkgebouw van de gereformeerde gemeente van Leiderdorp.

Rond de zomer moet de gemeente Leiderdorp haar keuze voor de oostkant of de westkant hebben gemaakt. Dat betekent dat de gemeenteraad in de raadsvergaderirtg van juli moet besluiten wat zij als de beste oplossing voor Leiderdorp ziet.

Tot juli worden er informatiebijeenkomsten en hoorzittingen gehouden, waarop de burgers hun mening kenbaar kunnen maken. Uiteindelijk zal de minister van verkeer en waterstaat dan wel de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat directie Zuid-Holland de knoop doorhakken en een LEIDERDORP Het door de gereformeerde gemeente van Leiderdorp 'grondig opgeknapte kerkgebouw. keus maken. Naar verwachting zal dat in het najaarvan 1990 zijn.m.^

Met de verbreding van de weg is minimaal een bedrag van 165 miljoen gulden gemoeid. De operatie zal volgens Rijkswaterstaat maximaal 300 miljoen gulden gaan kosten. De hoogte van het bedrag is sterk afhankelijk van de keuze tussen een lage brug over de Oude Rijn, een hoge brug of een aquaduct. Rijkswaterstaat wijst een tunnelvariant af in verband met het noodzakelijke vervoer over de A-4 van gevaarlijke stoffen.

Buurt

Veel buurtbewoners'zijn tegen de plannen van Rijkswaterstaat. De weg brengt volgens hen nu al veel overlast met zich mee en men is bang dat dat

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.