+ Meer informatie

Onbekend maakt onbemind: Ramenas is smakelijk eten

4 minuten leestijd

De ramenas is familie van de radijs, beide heten ze in het Latijn Raphanus sativus. Radijzen zijn bekend. Meestal rood van kleur en rond van vorm, hoewel er ook zaden van tweekleurige (rood met wit) en witte radijs aangeboden worden. Naast de ronde wordt er ook langwerpige "ijsradijs" verkocht De ramenas heeft een veel grotere knol, eigenlijk is het een verdikking van of aan de wortel. De smaak is over het algemeen wat minder scherp dan die van radijs, het vlees is wat steviger. De knollen zijn zwart van kleur; voor ze gegeten worden, worden ze geschild. Omdat de knol vrij groot is kan men er het beste per keer afsnijden wat nodig is. Heerlijk op brood met tomaat een zuur uitje, augurk, kaas en wat men verder lekker vindt Probeer eens wat uit Van ramenas is een uitstekend hoestdrankje te maken. Snij het kopje en het kontje van de knol af. zodat hij rechtop kan blijven staan. Uithollen en opvullen met bruine suiker De suiker onttrekt vocht aan de knol. Het sap- en suikermengsel wordt ingenomen. Zaai de ramenas in juni of juli, de knollen zijn oogstbaar in augustus, september en oktober. Daarna kunnen ze nog bewaard worden in een kist met droog zand of in een met stro afgedekte kuil in de tuin.

Zaaitips
Op droge gronden is het beter om wat dieper te zaaien dan op vochtige gronden. Natuurlijk kan een gieter water ook een handje helpen, maar dat moet men volhouden tot de plantjes op eigen wortels kunnen staan. Wanneer de plantjes boven de grond staan, kan het droogteprobleem opgelost worden door het bovenste laagje los te houden. Lucht isoleert, waardoor er vanuit de grond minder water verdampt Ook een dun laagje compost of gemaaid gras helpt.

Mislukte oogst
Wanneer er op de bladeren van de aardappelplanten bruin-zwarte vlekken ontstaan met wit schimmelpluis aan de onderkant van het blad, dan is dat phytophthora, een gevreesde aardappelziekte. Aardappeltelers spuiten soms iedere week tot tien dagen tegen deze ziekte, die vooral bij warm, vochtig weer optreedt Niet alleen het loof wordt aangetast, maar ook de knollen zelf, die daardoor oneetbaar worden. Wanneer men de ziekte ontdekt, moeten de aangetaste planten verwijderd worden. Verbrand het loof. Als de aantasting pas in het begin is, hoeft alleen het loof venwijderd te worden, de knollen worden later gerooid. Ze nemen nog wat vocht op, waardoor er meer kilo's van het land komen. Het ene ras is gevoeliger dan het andere. Let daarop bij aankoop. Vroege aardappelen hebben ook minder last Ze zijn vaak al gerooid voordat de ziekte optreedt.

Groene vijver
Na wat warme dagen kan een glasheldere vijver veranderen in een soort groene soep, veroorzaakt door groene algen. Wanneer het om draadalg gaat kan die er met een klein harkje of iets dergelijks voor een deel uitgehaald worden. Door die algengroei, ook wel algenbloei genoemd, verdwijnt een stukje vijverplezier Wat ergernis komt ervoor in de plaats. Wat kan de oorzaak zijn? Tijdens een regenbui of bij het kunstmest strooien is er mest in het water terechtgekomen. Bemesting, vooral met fosfaten, geeft algenbloei. Ook een gebrek aan zuurstofplanten kan de oorzaak zijn. De toepassing van chemische "heldermakers" kan van invloed zijn op het vijverleven.

Vissen
Nu we het toch over de vijver hebben nog even het volgende. Nogal wat tuinliefhebbers beschouwen hun vijver als een soort aquarium waarin allerlei vissen in grote aantallen naast elkaar leven. Dat heeft niets meer met de natuur te maken. Reken per m^ vijver gemiddeld 1 vis. In een vijver van 10m^ kunnen dus maximaal 10 vissen een plekje krijgen. Een meer of minder maakt natuurlijk weinig uit Kies voor soorten die niet de bodem omwoelen, op zoek naar voedsel. Die soorten, zoals de brasem, zorgen ervoor dat de vijver altijd troebel blijft. Opvallend is dat de meeste vissen in een kleine vijver kleiner blijven dan in een grote.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.