+ Meer informatie

„We worden gediscrirnineerd

Woonwagenbewoners in Gouda willen niet naar wijk Goverwelle

5 minuten leestijd

' GOUDA - Er heerst een afvachtende houding op de voonwagenlocatie aan het Bolverk in Gouda. De bewoners ;aan na de vakantie opnieuw net wethouder A. Meiaard lan tafel om te overleggen over nogelijke verplaatsing van het ump. Hun mening is duideijk: Beslist geen verhuizing laar naar de nieuwe woonwijk joverwelle. Wat ze wel willen? /ijftien standplaatsen ergens inders, groot genoeg en het iefst in twee rijen naast eltaar. „Voor onze hele familie".

Door W. de Jongste

Op de sterk verontreinigde locatie an het Bolwerk wonen de families /an Houdt en Kortland. Bovendien ijn er nog twee autospuiterijen ge•estigd. De grote familie Van Houdt Al koste wat het wil bij elkaar blijen. „Geen wonder. Wij hebben alijd bij elkaar gewoond. Zijn bij el:aar opgegroeid. Echt, ze moeten ms niet tussen burgermensen zetten. )at gaat fout. Dat vrije leven dat we lier gewend zijn, leren we echt niet f. Daar zijn we woonwagenbewoners oor. Daar kiezen we bewfust voor. )at kunnen burgermensen niet berijpen. Zoals je dat nu op die 'pareerplaats' in Goverwelle ziet, dat is och gewoon een misser", aldus J. C. an Houdt, de oudste van het kamp. Hij doelt op de eerste in een /oonwijk geïntegreerde woonwagenJcatie in de wijk Goverwelle. De falilie valt hem bij. „'t Is maar goed, at ze öns daar niet hebben neergeet. We hadden echt de boel kort en lein geslagen. Als je ziet wat voor uimte die mensen hebben... Praten lensen wel eens over ons, hè? Maar urgermensen hebben een tuintje!

Mooi weggestopt"
/ij hoeven geen tuintje, maar willen 'èl ruimte. Gewoon voor onze maler van leven", vult een van de ;hoondochters aan. „Wij worden ;ht gediscrimineerd. Waar is dat 3or nodig? Wij doen het anderen )ch ook niet? Maar we zullen die Meiaard wel eens afwachten", klinkt het uit de mond van weer een ander.

„We zijn er wezen kijken. Aan de rand van Gouda. Tegen Hekendorp/Haastrecht aan. Ben je mooi weggestopt! Lekker ver bij alles vandaan en op elke hoek een Marokkaan. Die zijn er ook mooi weggezet. Daar mogen wij ook nog bij. Nee, laat één ding duidelijk zijn: We willen gewoon in de wijk Korte Akkeren blijven. Daar gaan bovendien de kinderen naar school. Als ze niet met betere ideeën komen, ga ik hier beslist niet weg", zegt de jongste zoon zeer beslist.

Lichtend voorbeeld is de situatie in Waddinxveen. „Daar hebben ze twee schuine rijen met flinke standplaatsen. Kijk, als de gemeente ons zulke standplaatsen aanbiedt, zijn wij tevreden, maar niet in Goverwelle".

De normgrootte voor het stuk grond onder een woonjvagen ligt op 145 vierkante meter. Maar wie het Bolwerkterrein opkomt, ziet grote bungalowwoonwagens staan, die daar natuurlijk niet op passen. De bewoners spreken van afmetingen van 22 bij 9 meter. Het is inmiddels tot hen doorgedrongen dat de gemeente Gouda bereid is om grotere vakken aan te bieden, waarvoor een bedrag per plaats bijbetaald moet worden.

Eén ding staat voor de bewoners vast: de vijftien familieleden moeten weer bij elkaar. De familie Kortland „Ik wil de problematiek in haar Foto RD is eventueel bereid zich ergens anders te vestigen, mits er een goede regeling wordt getroffen.

Verbaasd

Volgens wethouder A. Meiaard duurt de verplaatsing van de woonwagens geen jaren meer. „Ik heb vorige week nog met twee gedeputeerden gesproken over de subsidiemogelijkheden voor het saneren van het Bolwerk. Ik ben daar zeer optimistisch vandaan gekomen. Als het doorgaat, moeten de bewoners er echt aan het eind van het jaar weg zijn.

Ik ben overigens wel verbaasd overde reactie van de bewoners. In een eerder stadium zei men onder bepaalde voorwaarden wel naar Goverwelle te willen. Tijdens het onderhoud bleek dat standpunt zich weer gewijzigd te hebben. Ik heb ze willen laten meedenken over de inrichting van een mooie, nieuwe standplaats en de verhuizing. Daarbij wil ik de minimumnorm echt niet hanteren. Maar men wil gewoon niet naar Goverwelle.

Ik weet best dat de Raad van State mij daar nog maar zeven plaatsen heeft toegewezen, maar ik heb goede hoop dat het er uiteindelijk toch vijftien zullen worden, zodat de hele familie bij elkaar kan. Wat moet je nog meer? 't Is natuurlijk wel zo dat er een keer een punt komt dat men moet kiezen of delen. Ik zeg toe er alles aan te zullen doen om het iedereen naar de zin te maken, maar dat is niet altijd mogelijk. Ik wil nog wel vertellen dat ik met de gedeputeerde in onderhandeling ben over allerlei mogelijke andere oplossingen. Mochten de bewoners uiteindelijk niet in de koek willen happen, dan moet ik een andere richting inslaan", aldus Meiaard.

Alternatieven

De bewoners, inmiddels weer op één lijn, hebben drie alternatieven. Of zij blijven staan waar ze staan, maar dan op gesaneerde grond. Of ze gaan naar de Eerste Moordrechtse Tiendeweg, waar nu een woonwagenterrein voor een andere groep in gereedheid wordt gebracht. Of men gaat naar een braakliggend terrein naast het HBG-kantoor aan de Nieuwe Gouwe.

De laatste mogelijkheid valt volgens Meiaard af, omdat die locatie niet binnen een zo kort tijdsbestek kan worden gerealiseerd. Dat de bewoners van het Bolwerk naar de Eerste Moordrechtse Tiendeweg gaan, acht hij ook uitgesloten. Meiaard: „Dat lijkt aardig. De woonwagenbewoners van de Goudkade, die naar de Eerste Moordrechtse Tiendeweg zouden gaan, hebben inderdaad laten weten liever te blijven waar ze zijn. Ik heb de gedeputeerde al drie keer gevraagd om toestemming voor die oplossing, maar ze weigert pertinent. De twee locaties liggen wat haar betreft dan veel te dicht bij elkaar".

De komende weken zal er nog koortsachtig overleg worden gevoerd. Meiaard laat zich niet van de wijs brengen. „Gouda is tijdens de vorige raadsperiode lelijk op de vingers getikt door de provincie. Er moeten binnen de kortste keren 58 standplaatsen worden gerealiseerd. Tijdens het bewind van mijn voorgangster zijn dat er niet meer dan dertien geweest. Ik garandeer u: Ik wil de problematiek in haar totaliteit oplossen en er komen beslist meer standplaatsen".

Of ze dan ook vol komen, blijft een vraag. De integratie-politiek van de provincie zal het proces in ieder geval niet bevorderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.