+ Meer informatie

Amerikaan promoveert op orthodoxie in Dordt

Promovendus belicht historie classis

2 minuten leestijd

USSELMUIDEN - Protestantisering In de Noordelijke Nederlanden, de classis Dordrecht 1572-1670, luidt de officiële titel van het proefschrift waarop de Amerikaan John Eliott, wonende te IJsselmuiden, vandaag promoveert aan de Colombia-universltelt in New York.

Eliott —hij huwde een Nederlandse vrouw— heeft voor zijn promotie-onderzoek gebruik gemaakt van de bibliotheek van de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt) te Kampen. Ook onderzocht hij de archieven van de classis en van de stad Dordrecht en in de gemeenten Barendrecht, Geertruidenberg, Maasdam, Ridderkerk, Streefkerk en Zevenbergen.

In zijn dissertatie, die tot stand kwam onder leiding van de historicus prof. dr. Jac. W. Smit, concludeert dr. Eliott dat in het algemeen sprake was van een zeer geslaagde protestanaseiftöè itf^fé'^Dör'dlélijke Nederlanden. Op- de vraag hoe men deze in de stad Dordrecht tot stand heeft weten te brengen, antwoordt de promovendus dat stadsbestuur en classis erin slaagden vanaf 1590 een goed kerkelijk leven op te bouwen, goed opgeleide en sterk sociaalvoelende predikanten wisten te krijgen en goede relaties hadden met belijdende families.

Armenzorg
Het boek van Eliott telt acht hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk wordt de protestantisering in de geschiedschrijving van Groen van Prinsterer en prof. dr. R. Fruin tot prof. dr. A. Th. van Deursen (VU) besproken, waarna een inleiding tot de Reformatie- in de Nederlanden volgt. De politieke en economische situatie in Dordrecht, de opbouw van de classis en wie de classispredikanten zijn, komen in het derde hoofdstuk aan de orde. Dan volgen hoofdstukken over de anabaptisten en de rooms-katholieken in de classis.

In het zesde hoofdstuk, over de armenzorg, bestrijdt dn Jgljrótt de me-, jiripg ^van'^dg JVstonciK^pr'óf. dr. P. jGe^daOJ^ prat^stanW! de armenzorg hebben gebruikt ais pressiemiddel om de armen in de kerk te krijgen. Het zevende hoofdstuk behandelt de scholen en de protestantisering, terwijl in het laatste hoofdstuk (acht) de protestantisering in het publieke leven en in de publieke vroomheid worden belicht.

De dissertatie telt 540 bladzijden en zal ter zijner tijd in een handelseditie verschijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.