+ Meer informatie

Abortusstemming Italië wordt niet uitgesteld

Paus nadrukkelijk tegen elke vorm van zwangerschapsonderbreking

4 minuten leestijd

ROME — De aanslag op de paus heeft Italië middenin een verhitte verkiezingscampagne getoffen. OnmlddelUjk na de aanslag gingen stemmen op — en die worden steeds talrijker — het komende zondag en maandag plaatsvindende referendum, onder andere over de kwestie van abortus, uit te stellen. De regering houdt echter aan de oorspronkelijke datums vast.

De paus heeft in de afgelopen weken nadrukkelijk stelling genomen tegen elke vorm van zwangerschapsonderbreking. Hij steunde hiermee de „Beweging voor het Leven", die via het referendum een verbod tegen vruchtafdrijving wil bereiken. De paus haalde zich met zijn stellingname de kritiek van vooral de linkse en de centrumpartijen op, de hals, die hem inmenging in df binnenlandse aangelegenheden van Italië verwijten.

Een vriend van de paus, de Poolse emigrant en schrijver Tadeusz Nowakowski, die de kerkvorst bij al diens reizen naar het buitenland vergezelde, verklaarde in een - vraaggesprek voor een Westduits radiostation dat Johannes Paulus II over Mehmet Ali Agca eens heeft gezegd dat hij hem „een arme jongen" vond en dat hij het dreigement van de Turk, dat hij de paus zou vermoorden, niet vreesde.

„Ik ben niet bang'*

„Ik ben niet bang", had de paus gezegd toen men hem op de hoogte bracht van het in 1979 geuite dreigement. „Dat is nu eenmaal wat men zon kunnen noe- ' men het risico van het vak. Wij zijn allen in Gods hand en liefde is sterker dan haat", voegde hij eraan toe.

De rooms-katholieke kerk in Zwitserland maakte donderdag officieel bekend 4at het bezoek van de paus aan Zwitserland, dat van 31 mei tot 5 jimi zou plaatsvinden, naar een later tijdstip is verschoven. President Leonid Brezjnjev heeft paus Johannes Paulus, een telegram gestuurd waarin hij hem een spoedig herstel toewenst. De inhoud van het telegram luidde volgens het persbureau TASS: „Ik ben diep verontwaardigd over de misdadige aanslag op uw leven. Ik wens u een spoedig en volledig herstel toe".

Beweging voor het Leven

Het tweede referendum over abortus wordt gehouden op initiatief van de „Beweging voor het Leven", die dicht bij de rooms-katholieke kerk staat en die fel tegen elke vorm van abortus is. De beweging weet zich hierin gesteund door paus Johannes Paulus II, die zich herhaaldelijk tegen vrijwillege onderbreking van de zwangerschap heeft verklaard^ als deze niet berust op medische noodzaak. De Beweging voor het Leven wil via het referendum bewerkstelligen dat de wet van 1978 wordt ingetrokken en dat daarvoor een verbod zonder meer van vrijwillige abortus in de plaats komt als deze niet duidelijk medisch noodzakelijk wordt geacht.

Weinig steun

Geen van de grote politieke partijen steunt het voorstel van de linkse radicalen. Het initiatief van de „Beweging voor het Leven" heeft de steun van de aan het bewind zijnde christen-demo-: craten. De niet-confessionele partijen, zowel uit het regeringskamp als de oppositie, willen de wet van 1978 handhaven.

In Italië krijgt ieder individu of elke vereniging die minstens een half miljoen handtekeningen weet te verzamelen voor een verzoek tot intrekking van een bepaalde wet, de beschikking over het staatsapparaat dat een referendum organiseert. Als de meerderheid zich voor intrekking van een wet uitspreekt moet het pariement overeenkomstig de uitspraak handelen.

Boze brief

Mehmet Ali Agca wei'd woensdagmiddag op de plek van zijn daad overmeesterd door een Italiaanse politieman. Deze verklaarde later tegen journalisten dat hij de man tegen de woede van omstanders had moeten beschermen. „De menigte wilde hem lynchen", zei hij.

Volgens .de politieman stond hij slechts enkele meters van de plaats verwijderd vanwaar Agca de schoten loste. „Ik had enkele collega's bij. mij. Wij hoorden een aantal schoten. Ik draaide me om en zag een man met een vuurwapen die wilde wegvluchten. Samen met anderen, onder wie een politieagent en een burger, wisten wij hem twintig meter verder te grijpen".

„Ik heb de paus gedood opdat de wereld zou horen over de duizenden slachtoffers van het imperialisme en van de Sovjet-Unie in Palestina, in El Salvador en in de derde wereld", aldus een brief, die na de arrestatie in het bezit van Agca werd aangetroffen. „Mijn leven heeft geen zin meer. Niets interesseert mij nog", zo zei hij volgens de politie tijdens het verhoor.

Terroristisch getraind

Agca beweerde een volgeling te zijn van George Habash, de leider van met marxistische Volksfront voor de bevrijding van Palestina. Een woordvoerder van het PFLP in Beiroet ontkende echter dat Agca ook imaar iets met zijn organisatie of de Palestijnen van doen heeft.

Volens de Turkse justitie heeft Agca banden onderhouden met de uiterst rechtse nationale actiepartij in Turkije. De Italiaanse politie zei over aanwijzingen te beschikken dat de verdachte in Palestijnse militaire kampen is opgeleid,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.