+ Meer informatie

Embargo Joegoslavië brengt hele Balkan in de problemen

Economie terug op het niveau van de jaren zestig

3 minuten leestijd

WENEN (AFP) Het economisch embargo dat in mei 1992 werd ingesteld tegen het nieuwe Joegoslavië, dat bestaat uit Servië en Montenegro, kan de landen in Oost-Europa en de Balkan dit jaar 35 miljard dollar (ƒ 65 miljard) gaan kosten. Dat hebben deskundigen van het Instituut voor Oost- en Zuid-Europa in Wenen en de autoriteiten van de betrokken landen berekend.

Het embargo heeft klein-Joegoslavië direct en indirect al voor 20 miljard dollar (ƒ 38 miljard) schade berokkend en het land teruggebracht tot het economisch niveau van de jaren zestig, zo rekende de Joegoslavische minister Milorad Unkovic van buitenlandse economische betrekkingen in juni voor. Het cijfer wordt bevestigd in een recente studie door het Oostenrijkse instituut.

Steenkool

Joegoslavië heeft niet alleen drie miljard dollar (ƒ 5,7 miljard) minder aan exportinkomsten binnengekregen, maar er is ook nog eens een zelfde bedrag aan buitenlandse deviezen bevroren. Sinds de verscherping van het embargo in april zijn vrijwel alle samenwerkingsprojecten met andere landen opgeschort en Joegoslavische bedrijven in het buitenland zijn gedwongen hun deuren te sluiten bij gebrek aan financiële middelen.

In het voormalig Joegoslavië wordt Macedonië het zwaarst getroffen door de gevolgen van de boycot. De Oos- ' tenrijkse deskundigen menen dat de directe verliezen van het txyee miljoen inwoners tellende land zo'n 1,5 miljard dollar (ƒ 2,8 miljard) belopen. Vóór het uiteenvallen van Joegoslavië had 60 procent van de handel van Macedonië plaats met Servië, waarvan het steenkool en elektriciteit importeerde.

Roemenië, de andere directe buur van Servië, schat door het embargo rond 7 miljard dollar (ƒ 13,3 miljard) verlies te hebben geleden. De economische relaties met Servië zijn praktisch tot stilstand gekomen. Boekarest moet nu voor veel geld bauxiet, steenkool en petrochemische produkten aankopen, die het voorheen van Servië betrok.

Bulgarije is er volgens de studie tussen juli 1992 en april 1993 1,8 miljard dollar (ƒ 3,4 miljard) bij ingeschoten. Na de verzwaring van de boycot in april zal het tot eind dit jaar nog eens 1,8 miljard dollar verliezen, aldus de deskundigen. ,JDe economische verliezen dreigen bovendien de sociale mst in het land te verstoren", zo heeft de regering in Sofia herhaaldelijk gewaarschuwd. Zij wijst erop dat vooral de Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs zwaar getroffen worden.

De Hongaarse regering verwacht de komende vier maanden 1,1 miljard dollar (ƒ 2 miljard) te verliezen. Boedapest heeft in juli laten weten dat het van plan is aan de Verenigde Naties financiële compensatie te vragen. Het embargo op de doorvoer van goederen dreigt de Hongaarse handel met het zuiden van Europa te smoren, stelt een regeri ngs woord voerder.

Devaluatie

Ten slotte is het goederenvervoer over de Donau naar de aangrenzende staten, -Oekraïne, Joegoslavië, Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk- met vijf miljoen ton gedaald. Oekraïne zegt het zvraarst getroffen te zijn. Voor de instelling van het embargo was 75 procent van zijn vloot betrokken bij het transport over de Donau. De boycot heeft inmiddels geleid tot het ontslag van 23.000 werknemers in Kiev en een in de miljarden dollars lopend verlies.

Geteisterd door economische rampspoeden zoals een omhoogschietende inflatie, heeft de Joegoslavische regering gisteren een devaluatie van de nationale munteenheid aangekondigd. De dollar heeft nu een waarde van 105 miljoen dinar. Eerder vras de koers nog 49 miljoen dinar voor de dollar. Terwijl de inflatie opliep tot 15 procent per dag, boden zwartgeldhandelaren op straat al 152 miljoen dinar voor een dollar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.