+ Meer informatie

Kissinger heeft nog geen succes in Saigon

2 minuten leestijd

SAIGON, vrijdag — Het bezoek van Nixons adviseur Kissinger aan Saigon heeft kennelijk ook op de tweede dag nog niet de grote doorbraak naar een regeling van het vraagstuk-Vietnam opgeleverd die velen hadden verwacht. Het Is duidelijk dat Henry Kissinger niet het compromis bij lieh had waarmee hij de regering van president Ngujen van Thieu tevreden kon stellen.

Algemeen wordt aangenomen dat de voornaamste raadsman van de Amerikaanse president meer bereidheid tot een compromis van het Zuidvietnamese staatshoofd verlangt. Donderdag had Kissinger tweemaal een langdurige gedachtenwisseling met Thieu waarbij ook de Amerikaanse ambassadeur Ellsworth Bunker en de stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Abrams, tegenwoordig waren.

Na afloop gaf het Zuidvietnamese ministerie van voorlichting een verklaring uit waarin stond dat de republiek Vietnam geen coalitie of een oplossing die niet langs democratische weg de instemming van het Zuidvietnamese volk heeft verkregen, zal accepteren. Dit betekent een duidelijke afwijzing van de eisen van Hanoi, dat ook verlangt dat president Thieu moet verdwijnen als er een overgangsregering in Zuld-Vietnam komt,

COMPROMIS

In diplomatieke kringen in Saigon vermoedt men dat Kissinger naar een compromis streeft waarbij Thieu bij het sluiten van een bestand weliswaar zi.1 aftreden, maar leider blijft van zijn partij en als zodanig bij nieuwe verkiezingen als staatshoofd kan worden herkozen. Officieel wordt over de besprekingen van Kissinger niets meegedeeld. Ook over de duur van zijn verblijf in Saigon is niets bekend. Thieu nodigde zijn tweede gesprek met Nixons afgezant de leidende politici en parlementariërs van zijn land uit door overleg. Van de zijde der oppositie werd deze invitatie afgeslagen, omdat men niet zou kunnen zeggen wat men wil.

GISSINGEN

De Amerikanen hebben president Nguyen Van Thieu van Zuid-Vietnam laten weten, dat Noord-Vietnam zoveel toegevingen heeft gedaan, dat ZuidVietnam zijn oplossing moet aanvaarden en akkoord gaan met een wapenstilstand en een regering van drie componenten. Dit is vandaag onthuld door een Zuidvietnamese senator. De geallieerden in Vietnam, niet alleen de Verenigde Staten, vinden de voorstellen van Hanoi aanvaardbaar, aldus de senator, die citeerde uit een verklaring, die Van Thieu donderdagavond aflegde aan een diner dat hij in het presidentiële paleis gaf voor Zuidvietnamese parlementariërs. De senator, die anoniem wilde blijven, nam aan het diner deel er. zou alles wat het Zuidvietnamese staatshoofd hebben opgeschreven.

STRIJD

Donderdag hebben troepen van de Vietcong een plaatsje op 16 km afstand an de Zuidvietnamese hoofdstad veroverd. Met de verovering van dit plaatsje (Than Hoa) heeft de Vietcong de diepste penetratie van de afgelopen drie jaar in de richting van Saigon verricht. In radio-uitzendingen van de Vietcong worden de Vietcongtroepen aangespoord, het beleg rondom Saigon te verstrakken en „grote belangrijke overwinningen" te behalen. Donderdag zijn er ook schermutselingen geweest op slechts 11 km afstand van Saigon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.