Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Salades met wintergroenten

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Salades met wintergroenten

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Variatue
Hoewel we best weten dat het anders kan, maken we groente vaak op de (ons) bekende wijze klaar. Als je het een paar keer anders doet, went die bereidingswijze toch ook gauw, zodat het niet veel tijd extra kost om groente anders te serveren. In "Variaties met groenten" komen we talloze recepten tegen van de gebruikelijke, maar vooral van de minder gangbare manieren om groente te bereiden. Hoewel het natuurlijk bestzijnkandatu groente normaal gesproken heel anders klaarmaakt dan wat het boek als gangbaar presenteert. Dan treft u er nog meer variatie in aan. Van elk recept is een kleurenfoto opgenomen en is tevens vermeld of het vlug klaar is, wel wat moeilijk te bereiden, gezond, voordelig, ,,iets duurder", enz. Het boek is verdeeld in vier categorieƫn: soepen, voorgerechten en kleine gerechten, groente als maaltijd, salades en fijne bijgerechten, groentespecialiteiten. Verder treft u voorin '' groentevriendelij ke bereidingswijzen" aan. "Variaties met groenten" door Annette Wolter; uitg. Zomer & Keuning, Ede;geb.,126blz., prijs/34,90.

De voorjaarsgroenten zijn nog schrikbarend duur, op de wintergroenten zijn we misschien wat uitgekeken en -gekookt. Maak ze dan eens op een andere manier klaar, bij voorbeeld door ze in een lekkere salade te verwerken. Vaak nog vlug klaar ook!

Wortel-preirauwkost
Vlug klaar - gezond
300 g prei, 400 g worteltjes
1 grote zure appel, 1 doosje tuinkers
1 eetl. citroensap 2 eetl. fijngehakte, verse kruiden (peterselie, pimpernel, bieslook e.a.)
Vs 1 zure room, wat zout, 1 theel. perediksap
Verwijder de wortelschijfjes en de donkergroene bladeren van de prei. Snijd de preien in de lengte door, was ze goed, dep ze droog en snijd ze in smalle ringen. Schrap en was de worteltjes en snijd ze in dunne snippers. Schil de appel, snijd hem in vieren, verwijder het klokhuis en rasp de partjes grof. Knip de tuinkers met de schaar van de bodem, spoel hem af in een zeef en laat hem goed uitlekken. Schik de preiringen, de wortel- en de appelsnippers op een schotel en besprenkel dit alles met het citroensap. Roer de kruiden, de zure room, het zout en het perediksap door elkaar en schenk de saus over de salade. Garnteer de salade met de tuinkers. Tip: Wordt deze rauwkost geserveerd als lichte avondmaaltijd (met volkorenbrood), dan kunnen er fijne reepjes kippevlees door gemengd worden. Vindt u de tuinkers te sterk van smaak, vervang hem dan door een handjevol veldsla.

Rode-bietensalade
Gezond - vlug klaar
600 g kleine, rauwe, rode bieten
2 grote appelen, 2 kleine uien
2 eetl. citroensap, 1 eetl. keukenstroop
snufje zout, witte peper, gemalen komijn
2 eetl. walnotenolie
Borstel de bieten goed schoon onder koud stromend water, schil ze en schaaf ze in plakken. Snijd de plakken in reepjes. Doe de reepjes biet in een schaal. Schil de appelen, snijd ze in achten, verwijder de klokhuizen en snijd de parten in schijfjes. Pel en snipper de uien. Roer een saus van het citroensap met de stroop, het zout, de peper en de komijn en schep deze met de appel en ui door de biet. Besprenkel de salade ten slotte met de walnotenolie. Tip: Wilt u een iets pittiger salade, meng er dan 100 gram geraspte knolselderij door en breng de saus op smaak met 1 tot 2 theelepels vers geraspte mierikswortel.

Rode-kool-vruchtensalade
Vraagt wel wat tijd
700 g rode kool, 21 water, 1V2 theel. zout
5 eetl. vruchtenazijn, 1 eetl. citroensap
2 eetl. perediksap, % theel. zout
1 appel, 1 grote sinaasappel
1 banaan, 250 g verse ananas
3 eetl. walnotenolie
Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de kool. Snijd de kool in \'ieren, snijd de stronk eruit en snijd de parten kool in fijne snippers. Breng het water met het zout en 3 eetlepels vruchtenazijn aan de kook. Doe de koolsnippers in een zeef, blancheer ze 4 minuten in het kokende water en laat ze uitlekken. Roer het citroensap met de overige 2 eetlepels vruchtenazijn, het perediksap en het zout door elkaar. Doe de kool in een schaal en meng de saus erdoor. Schil de appel, snijd hem in achten, verwijder het klokhuis en snijd de parten in schijfjes. Schil de sinaasappel en haal de partjes tussen de vliesjes uit. Pel de banaan, snijd hem in de lengte door en snijd deze in stukjes. Meng alle vruchten met de walnotenolie door de rode kool. Laat de salade afgedekt bij kamertemperatuur 30 minuten intrekken.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 maart 1991

Terdege | 80 Pagina's

Salades met wintergroenten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 maart 1991

Terdege | 80 Pagina's