+ Meer informatie

Kissinger bezoekt Latijns Amerika

3 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Kissinger, begint maandag zijn eerste reis sedert zijn ambtsaanvaarding naar Zuid-Amerika, teneinde de betrekkingen tussen dat deel van het halfrond en de Verenigde' Staten te versterken.

In negen dagen zal de minister zes bezoeken en 11 staats- en regeringsleiders ontmoeten. Hij gaat achtereenvolgens naar Venezuela, Peru, Brazilië, Columbia, Costa Rica en Guatemala. Een bezoek aan Guatemala heeft hij aan zijn programma toegevoegd na de zware aardbeving aldaar. Volgens waarnemers zal de reis het accent leggen op de nieuwe politiek van Washington jegens de landen in het gebied. De belangrijkste onderwerpen die besproken zullen worden, met name de olie en de andere grondstoffen, tonen al aan dat de Amerikaanse regering besloten heeft de dialoog tussen de VS en Latijns-Amerika te plaatsen in het groter kader van de Noord-Zuid-dialoog. De eerste etappe van de reis leidt naar Venezuela, lid van de organisatie van olie-exporterende landen, zo onderstreepte men.

Eén geheel

Kissinger zal behalve de leiders van de te bezoeken landen in Costa Rica de staatshoofden en regeringsleiders van zes Middenamerikaanse landen ontmoeten. In Washington meent men dat de VS daarmee ook te kennen zouden geven dat zij Latijns-Amerika als één geheel willen beschouwen en dat zij meer en meer het beginsel zouden prijsgeven van relaties van land tot land waaraan zij voorheen de voorkeur gaven.

Cuba

Men verwacht verder dat Washington zal vermijden opnieuw zijn betrekkingen met de Latijnsamerikaanse landen te bederven op het stuk van Cuba ondanks de Cubaanse interventie in Angola. Op het State Department maakt men er geen geheim van dat dit vraagstuk besproken zal worden. Maar het is niet erg waarschijnlijk dat hij zal vragen om een nieuw economisch embargo of om een openlijke veroordeling van de interventie.

De kwestie van de Amerikaanse soevereiniteit over de Panama- Kanaalzone zal ook besproken worden. Hierover wordt nog steeds tussen Washington en Panama onderhandeld. Kissinger zal de Panamese president in San José, Costa Rica, ontmoeten.

De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, Orfila, verklaarde vrijdag na een onderhoud van een uur met de chef van de Amerikaanse diplomatie dat men concrete resultaten van diens reis kon verwachten. Het bezoek, dat al lang op het programma stond, maar verschillende keren werd uitgesteld, zal de minister in ieder geval in staat stellen rechtstreeks op de hoogte te worden gebracht van de problemen in het betrokken gebied en de richting die men daar wil geven aan de interamerikaanse betrekkingen.

Zo zal Washington mogelijk concrete voorstellen kunnen doen op de volgende algemene vergadering van de OAS die in juni in Chili zal worden gehouden. Kissinger zal dan behalve Chili ook Argentinië bezoeken. Donderdag had hij in de Amerikaanse hoofdstad een onderhoud met de Argentijnse minister van buitenlandse zaken, Quijang.

 De Amerikaanse steekpenningen- affaire zal naar verwacht wordt een schaduw werpen op het bezoek van minister Kissinger aan Latijns-Amerika.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.