+ Meer informatie

„Dagelijks ruzies met chauffeurs treintaxi"

Steeds meer bezwaren bij taxi-ondernemingen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Een aantal taxi-ondernemingen in de grote steden heeft grote bezwaren tegen de komst van de treintaxi. In Den Haag en Rotterdam is het verzet hiertegen reeds georganiseerd. „Met ondernemingen in Amsterdam en Utrecht wordt overleg gevoerd over acties", aldus E. van Tongeren van de Samenwerkende Haagse Taxi Ondernemers (SHTO).

Volgens Van Tongeren zijn er in Den Haag nu al dagelijks conflicten met chauffeurs van treintaxi's uit Voorburg en Rijswijk. Iets wat meespeelt, is dat er in Zuid-Holland te veel taxivergunningen zouden worden afgegeven, waardoor de spoeling voor de taxichauffeurs dun is. Uit protest hiertegen werd eerder deze maand de binnenstad van Den Haag geblokkeerd.

Er is nu een protestbrief tegen de treintaxi naar de Nederlandse Spoorwegen gestuurd door de rond de tweehonderd leden tellende SHTO en Sint Job, en door de Rotterdamse Taxi Ondernemers uit Rotterdam, samen eveneens tweehonderd leden. Volgens de taxichauffeurs is de treintaxi een oneerlijke concurrent. Ze vrezen inkomstenderving. Vooral de chauffeurs die niet aangesloten zijn bij een taxicentrale komen volgens de SHTO in de problemen, omdat zij voor een groot deel afhankelijk zijn van passagiers van stations.

Met de treintaxi, die al in een groot aantal kleinere steden is ingevoerd, kunnen passagiers voor 5 gulden vanaf het station naar de plaats van bestemming worden gebracht en vice versa. De NS wil de treintaxi in Den Haag en Rotterdam per 1 oktober invoeren. In Rotterdam voert de NS nog overleg over een contract met de Rotterdamse Taxi Centrale. In Den Haag is al overeenstemming met City Tax. Voor Amsterdam en Utrecht is nog geen datum van invoering bekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.