+ Meer informatie

Japanse effectenhuizen maandlang geschorst

Schandaal groter dan aangenomen

2 minuten leestijd

TOKIO (DPA) - In het Japanse effectenschandaal waarbij een aantal effectenhuizen hun cliënten schadeloos heeft gesteld voor verliezen in de handel in waardepapieren, blijkt meer compensatie te zijn betaald dan tot nu toe werd aangenomen. Dit heeft de Japanse minister van financiën, Ryutaro Hashimoto, gisteren laten weten.

De minister heeft de vier grote effectenhuizen, Nomura, Nikko, Daiwa en Yamaichi, een maandlang geschorst in de handel in staatsobligaties. De vier hebben eerder toegegeven van oktober 1987 tot en met maart 1990 in totaal 128,3 miljard yen (ƒ 1,83 miljard) als schadeloosstelling te hebben betaald. Aangenomen werd dat de betalingen na de genoemde termijn waren gestopt, maar nu is gebleken dat de vier daarna tot eind maart dit jaar in totaal nog 43,5 miljard yen (ƒ 617 miljoen) hebben uitgekeerd. De uitkeringen zijn niet strafbaar, maar druisen wel in tegen een richtlijn van het ministerie van financiën.

In juni kwam het schandaal aan het licht. De vier effectenhuizen werden toen vier dagen van de financiële markten in Japan verbannen. De gebeurtenissen leidden tot een sterke roep om een strengere controle van de effectenhandel. Vemioedelijk zal het Japanse lagerhuis komende vrijdag een beslissing nemen over de voorstellen voor de hervorming van de beurswetten. Een heet hangijzer hierbij is de instelling van een onafhankelijke controlecommissie. Het ministerie van financiën voelt er weinig voor de verantwoordelijkheid voor de beurshandel op te geven.

Onderwereld

De vier zijn niet de enige die cliënten schadeloos hebben gesteld. In totaal hebben 21 effectenhandelaren zich aan deze praktijk schuldig gemaakt. De meesten van hen hebben inmiddels een lijst vrijgegeven met namen van bedrijven die daarvan hebben geprofiteerd. Kort na het uitbreken van het schandaal werd gevreesd dat er politieke gevolgen uit zouden voortkomen. Eerder deze maand liet minister Hashimoto doorschemeren dat hij overweegt op te stappen. Hij bood toen ook zijn verontschuldigingen aan voor het ontbreken van toezicht.

In het onderzoek naar aanleiding van de compensatiebetalingen hebben de vier grote effectenhuizen toegegeven banden te hebben gehad met de onderwereld. In een parlementaire enquête, de eerste in Japan waarbij effectenmakelaars zich moeten verantwoorden, gaven de oud-bestuursvoorzitters van Nomura en Nikko toe dat Susumi Ishii, vroeger leider van het misdaadsyndicaat Inagawa-Kai, tot hun cliënten behoorde. De twee bestuursvoorzitters waren opgestapt nadat het schandaal was uitgebroken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.