+ Meer informatie

Havel mislukt als bemiddelaar PLO-Israël

1 minuut leestijd

JERUZALEM - De Tsjechoslowaakse president Vaclav Havel heeft gisteren zijn driedaagse bezoek aan Israël beëindigd, dat hij had aangegrepen om te bemiddelen tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). De bemiddelingspogingen van Havel hebben echter geen vruchten afgeworpen.

Bij zijn vertrek uit Jeruzalem zei hij dat de Israëlische demissionaire premier Jitschak Sjamir hem geen boodschap had meegegeven voor PLO-leider Jasser Arafat. Deze had Havel eerder gevraagd Sjamir mee te delen dat de PLO bereid is met Israël over vrede te praten op basis van de plannen van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker. Israël blijft echter weigeren om met de PLO te onderhandelen.

Havel zei verder bereid te zijn een directe luchtverbinding tot stand te brengen tussen Tsjechoslowakije en Israël ten behoeve van joden die de Sowjet-Unie willen verlaten. Voorwaarde hiervoor is echter dat Israël verzekert dat deze Sowjet-joden niet worden gevestigd in de bezette gebieden, waar de PLO een onafhankelijke Palestijnse staat wil stichten.

Avi Pazner, de woordvoerder van premier Sjamir, zei dat men Havel had gezegd dat slechts de helft van de joodse immigranten in de bezette gebieden wordt gevestigd. „En daarmee was hij tevreden", aldus Pazner.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.