+ Meer informatie

SADDAM HOESSEIN (Foto EPA)

2 minuten leestijd

middels ook gebeurd, zij het van wege Saddams inbreuk op de vrede en veiligheid in de regio. Als er gepraat moet worden over berechting na afloop van de oorlog vanwege oorlogsmisdaden, dan ontstaat een nieuwe situatie, die buiten VN-kader valt. Dat gold na de Tweede Wereldoorlog ook voor het Neurenberg-proces tegen nazi's".

Kun je stellen dat Saddam om te overleven nu probeert de leden van de Veiligheidsraad tegen elkaar uit te spelen met behulp van de vaagheid van resolutie 678?

„Kijk eens, dat elk van de landen zijn eigen belangen heeft en dat het die behartigt, is een normale zaak. En als de Sowjet-Unie zegt dat hel er haar veel aan gelegen is om een grondoffensief te voorkomen, dan is dat een intentie die hartelijk is te onderschrijven. Ook uit dë reactie van de Amerikanen is duidelijk dat men enerzijds wel hard blijft hameren op het onvoorwaardelijke karakter van de resolutie, maar tegelijkertijd de Russen alle ruimte geeft voor allerhande diplomatieke stappen".

Maar die diplomatieke uitweg zou dan wel ten koste gaan van herstel van „vrede en veiligheid" in de regio, want Saddam kan blijven zitten.

„Dat is dan de volgende vraag: Hoe moet je deze zinsnede in de resolutie nu precies uitleggen? Als J het optreden er mede op gericht is fl de stabiliteit in het gebied te handhaven, wat is daarvoor nodig? Moet je daarvoor de hele militaire infrastructuur van Irak ontmantelen? Mag Saddam zelf aan de macht blijven? Zoniet, wat moet er voor hem in de plaats komen?"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.