+ Meer informatie

I Vier flessen bier voor een dagloon

1 Alcoholgebmik vertraagt economische groei Derde- Wereldlanden

3 minuten leestijd

WASHINGTON - Aan de lijst van bekende redenen voor de langzame economische groei en sociale problemen van arme landen moet een vaak vergeten onderwerp worden toegevoegd: alcohol.

Een koud biertje na het werk lijkt een onschuldige gewoonte in grote delen van de wereld, maar wat gebeurt er in een land waar de lonen laag zijn en vier flessen bier een dagloon kosten? Het resultaat is dat vele huishoudens geen geld over hebben voor noodzakelijke produkten, zoals voedsel, en dat kinderen hongerig naar bed gaan.

Volgens een recente schatting is de ondervoeding van een derde van de kinderen in de Guatemalteekse stad San Pedro la Laguna veroorzaakt door het alcoholgebruik van hun ouders.

Verarming

In Burkina Faso, het voormalige Opper-Volta, bleek uit een studie onder mannen in een bepaald gebied dat zij gemiddeld 84 dollar per jaar uitgaven aan bier - 44 procent van het inkomen per hoofd van de bevolking in het Westafrikaanse land.

Dat bedrag vormt een aanzienlijk deel van de toch al magere financiële middelen van het land en draagt direct bij aan de verarming van het gebied.

Hetzelfde geldt voor Papoea Nieuw-Guinea, waar geschat wordt dat het gemiddelde gezin per jaar 30 procent van het inkomen aan alcohol uitgeeft.

In het algemeen is het zo dat in landen waar alcoholgebruik een probleem is de mannen drinken en vrouwen en kinderen daaronder het meest te lijden hebben.

De consequenties van het alcoholgebruik in arme landen werden recent onderzocht door Lori Heise die er over publiceerde in het blad WorldWatch, dat wordt uitgegeven door het Amerikaanse onderzoeksinstituut Worldwatch Institute in Washington.

De onderzoekster concludeert dat alcoholgebruik in arme landen net zo vertragend werkt op de economische groei als inflatie, buitenlandse schulden en economisch wanbeheer.

Kwalen

..Waar zwaar alcoholgebruik de productiviteit doet dalen, de landbouwopbrengsten verlaagt en de vooruitgang op het gebied van gezondheidszorg voor vrouwen en kinderen ondermijnt, is gebruik van alcohol veel meer dan alleen een gezondheidskwestie en heeft het alles te maken met de algehele ontwikkelingsproblematiek", zo schrijft Heise.

Zij wijst erop dat de behandeling van door alcohol veroorzaakte kwalen de regeringen van DerdeWereldlanden dwingt om schaarse middelen te gebruiken waardoor andere noodzakelijke behoeftes in de knel komen.

In Mexico bij voorbeeld, is levercirrose —een ziekte die nauw samenhangt met zwaar drinkende meest voorkomende doodsoorzaak bij mannen tussen de 25 en de 54. In Trinidad heeft 47 procent van de mannen die in het grootste ziekenhuis worden opgenomen medische problemen die door alcohol worden veroorzaakt.

Volgens Heise is alcoholisme een belangrijke factor bij het ontstaan van voedseltekorten in Afrika, waarbij zij zich baseert op onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen in Afrika vaak alleen het land moeten bewerken terwijl de mannen zich bedrinken, wat betekent dat er eenvoudig te weinig mankracht is om al het benodigde voedsel te produceren.

Heise verzet zich ook tegen de gedacht dat lokale alcoholproductie economisch voordelig is voor Derde-Wereldlanden omdat het banen zou opleveren, belastingopbrengsten voor de overheid zou bieden en lokale landbouwprodukten als grondstof gebruikt zouden worden.

Volgens Heise negeert deze theorie de relatie tussen drinken en kinderondervoeding en economische kosten zoals afwezigheid op het werk door te veel drinken.

Bovendien zijn sommige brouwerijen in de Derde Wereld afhankelijk van de importprodukten zoals gerst en mout, waardoor onnodig schaarse harde valuta uitgegeven moeten worden.

In 1987 heeft Nigeria 14 miljoen dollar uitgegeven aan de invoer van gerst en mout, „een bedrag waarvoor 28.000 lokale gezondheidsfunctionarissen getraind hadden kunnen worden", zo verklaarde Heise. De Nigeriaanse regering heeft het jaar daarop gereageerd door de gerstimporten te verbieden en de bouw van brouwerijen stil te leggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.