+ Meer informatie

„Gerechtssecretaris is geen veredelde klerk"

Bevoegdheid en taak moeten uitgebreid

2 minuten leestijd

VELDHOVEN — De taak van de rechters zou aanzienlijk kunnen worden verlicht door de taken en de bevoegdheden van de gerechtssecretarissen uit te breiden. Dat zou ook uit het oogpunt van bezuiniging aantrekkelijk kunnen zijn. Nu is het zo dat gerechtssecretarissen —in feite assistenten van de rechters— al veel werk doen dat eigenlijk bij rechters thuishoort, terwijl ze daartoe formeel niet bevoegd zijn.

„Er is wel sprake van delegatie van werk, maar zonder de bijbehorende beslissingsbevoegdheid". In die situatie zou verandering moeten komen. „De gerechtssecretaris is. geen veredelde klerk, maar een onmisbare schakel in de rechtspraak".

Dat zegt M. J. K. D. van de Velde, voorzitter van de Federatie van Gerechts- en Parketsecretarissen, aan de vooravond van een symposium waarmee vandaag in Veldhoven het dertigjarig bestaan van het instituut gerechtssecretariaat wordt gevierd.

Van de Velde en voorzitter H. Doppenburg van de congresorganisatie geloven dat na dertig jaar nog steeds voor maar heel weinig mensen duidelijk is wat een gerechtssecretaris voor werk doet. Het optreden als griffier bij rechtszittingen is eigenlijk het enige zichtbare aspect van zijn of haar taak. En dat is maar een klein deel.

Voorbereiding

De gerechtssecretaris bereidt voor de rechter zaken voor, zoals de parketsecretaris zaken voorbereidt voor de officier van Justitie. Hij maakt concepten van vonnissen en de parketsecretaris stelt voor een groot percentage van de strafzaken de dagvaarding op.

Het is beleidsondersteunend werk en geen 'klerkenwerk'. Al dat werk doen de secretarissen nog met pen en papier. „De registers waarin wij zaken inschrijven zien er nog net zo uit als zestig jaar geleden, al is de kolomindeling misschien wat gewijzigd", aldus Van de Velde. • DEN HAAG - Minister Smit

van verkeer en waterstaat houdt vast aan haar voornemen pcrsoncnautc's en lichte bcdriifsauto's jaarlijks aan een milieukcuring te onderwerpen. In samenhang wil zij, tegen de wens van de de verplichte periodieke keuring (apk), terugschroeven daarmee Kamer, veiligheidsto's van vijf jaar en ouder. Nu nog drie jaar. De minister zal voorstellen hiertoe zo snel bij zij het parlement indienen, zo in de memorie van toelichting haar begroting. tot is audat de mogelijk schrijft op

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.