+ Meer informatie

Ontploffing in chemische fabriek te Mijdrecht

1 minuut leestijd

UTRECHT — Woensdagmorgen rondom half twaalf heeft zich bij Orphahell, een fabriek die geneesmmiddelen voor de diergeneeskunde produceert op het industrieterrein ven Mijdrecht, een ontploffing voorgedaan. Daarbij is volgens de rijkspolitie in Utrecht een zwaar gewonde gevallen. Er ontstond een brandje dat door de brandweer werd geblust.

Volgens een woordvoerder van de rijkspoltie in Mijdrecht is er na de explosie in de fabriek van diergeneesmiddelen slechts-een zeer kleine hoeveelheid giftige stof vrijgekomen. Dat gebeurde toen een stuk muur na de explosie op een leiding stortte. De leiding brak en daaruit stroomde ongeveer 50 liter hydrazine-óplossing. De damp die van deze oplossing komt is giftig.

De veiligheidsmaatregelen rondom de fabriek, waaronder afzettingen, werden korte tijd nadat ze waren getroffen weer opgeheven. De vloeistof, werd met water verdund. Over de oorzaak van de explosie is nog weinig bekend. Wel is duidelijk geworden dat zij zich voordeed tijdens het drogen van een geneesmiddel. Dat chemische roces vindt plaats in een klein bijgeouwtje van de fabriek, dat door de knal vrijwel volledig instortte. De man, die daarbij zwaar gewond raakte, liep letsel op door vallend puin.

Twee jaar geleden deed zich elders in de fabriek een explosie voor. Ook .'toen kwam hydrazine vrij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.