+ Meer informatie

Kerken houden dienst op dag van hereniging

Roerige discussie over tijdstip kerkdienst

2 minuten leestijd

FRANKFORT — De Duitse kerken zullen op de dag van de hereniging een oecumenische kerkdienst houden in de Oostberlijnse Mariakerk. President Richard von Weizsacker, bondskanselier Helmut Kohl en premier Lothar de Maizière zullen de dienst op 3 oktober om 9.00 uur bijwonen.

Het tijdstip van de dienst, die wordt georganiseerd door de raden van kerken in beide Duitslanden, is onderwerp van een roerige discussie geweest. Dat bondskanselier Kohl ertoe heeft aangespoord, konden de kerken nog als „schoonheidsfout" accepteren. Meer moeite hadden zij met zijn mededeling dat de dag van de hereniging met een nationale kerkdienst zou beginnen.

Met name de Evangelische Kerk en de "Freikirchen" in de DDR hebben zich hiertegen fel verzet. Zij wilden de oecumenische dienst houden aan de vooravond van de hereniging, om zo de kerkelijke activiteiten duidelijk te onderscheiden van de plechtigheden van de burgerlijke overheid.

Kerkklokken

De dienst wordt geleid door de evangelische bisschop Johannes Hempel (DDR) en zijn rooms-katholieke collega Karl Lehmann (Bondsrepubliek). Onder het motto "Aanvaard elkaar" zal „op dit belangrijke moment in de Duitse en Europese naoorlogse geschiedenis worden opgeroepen tot dankbaarheid, bekering, bezinning en hoop", aldus de organisatoren.

De kerken zijn niet gezwicht voor het voorstel van de Westduitse minister Rudolf Seiters om op de dag van de hereniging overal de kerkklokken te luiden. Zij vrezen dat het klokgelui wordt uitgelegd als een kerkelijke zegen voor de staat. Het luiden van kerkklokken is bovendien een uitnodiging voor de kerkdienst en niet voor een algemeen volksfeest.

De afwijzing leverde een nieuwe aanvaring met Kohl op, die de opstelHng van de kerken „dom" noemde. Ook uit de kerken zelf kwam er kritiek. „Wij zijn toch kerk in dit land en voor dit land", reageerde Erwin Wilkens, vroeger verbonden aan het bureau van de Evangelische Kerk in Duitsland. Beiden weten zich gesteund door een enquête, volgens welke 90 procent van de Duitsers vindt dat de kerkklokken op de nationale feestdag geluid moeten worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.