Ons dagelijks brood
Zelfgebakken brood wint het op alle fronten van "gebakken lucht" uit de supermarkt
Sinds 1999 bak ik zelf ons dagelijks brood. Ik had nooit kunnen denken dat het een echte hobby zou worden. Want dat is het inmiddels! Brood bakken vind ik een van de leukste huishoudelijke klusjes.
Om aan de broodvraag in ons gezin te kunnen voldoen, moet ik drie keer per week bakken. Ik bak dan zes grote broden per keer. Meestal is dat gewoon bruin brood. Maar in een creatieve bui bak ik ook wel wit, gevlochten, krenten- en suikerbrood, kadetjes, hartige broodstengels en bolussen. Als je eenmaal de slag van het bakken te pakken hebt, is alleen je eigen creativiteit de beperking bij het maken van allerlei soorten.
Hoewel ik ben begonnen met een broodbakmachine, is dat toch al lang verleden tijd. Het is voor mij economischer om brood te bakken in de oven. Ovenbrood vinden we ook het lekkerst en we zijn dan ook van die onhandige broodvorm uit de broodbakmachine af.
Broodbakmachines zijn wel heel goede deegkneders. En daar gebruik ik ze voor. Ik heb in de garage drie apparaten op een rijtje staan. Als ik brood ga bakken, vul ik die met de ingrediënten. Na twintig minuten kneden zijn er drie brooddegen klaar. De rest van het proces gaat handmatig: voorrijzen, doorslaan, opbollen, vormen, narijzen en uiteindelijk bakken. Er kunnen drie broden tegelijk in mijn oven. Het zijn broden van ruim 1200 gram per stuk, anderhalf keer zo zwaar als een gekocht brood.
Wat bespaar je nu eigenlijk met zelf brood bakken? Je kunt immers in de supermarkt al brood van nog geen 40 cent per stuk kopen. Een antwoord op die vraag is niet in drie woorden gegeven.
Om te beginnen moet je geen appels met peren vergelijken. Eigen, ambachtelijk gebakken, vers brood kun je in de verste verte niet vergelijken met dat goedkope brood uit de supermarkt. Een vergelijking met brood van de warme bakker gaat beter op. En voor zo'n brood betaal je toch al snel rond de 2 euro.
Om zo goedkoop mogelijk uit te komen met je zelfgebakken brood, moet je scherp kijken naar de inkoopkant. Kort gezegd is broodmix behoorlijk duur en dus loont het om je eigen mix samen te stellen. Zelf gebruik ik daarbij grootverpakkingen (zakken van 25 kilo) van de molen. Ook gist is in diverse soorten en prijzen in de handel. Soms is het even zoeken voordat je de juiste ingrediënten tegen de juiste prijs gevonden hebt. Als je voordelig aan de grondstoffen kunt komen, is zelf bakken al snel lonend. Ook wanneer je de stroomkosten erbij optelt.
De grote winst zit in het feit dat een sneetje van je eigen brood veel en veel meer de maag vult dan het brood van de bakker. Onze kinderen noemen dat brood oneerbiedig "gebakken lucht." Je kunt ervan uitgaan dat je drie sneetjes gekocht brood eet tegen één boterham van je zelfgebakken brood. En daar zit de grootste winst: het scheelt bergen beleg! Brood bakken is lonend, gezellig en lekker. Ik kan het iedereen warm aanbevelen.
Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt een weblog bij over consuminderen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 april 2010
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 april 2010
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's