+ Meer informatie

Epe vroeger I

Soeken in de

2 minuten leestijd

Bladeren in een boek vol oude ansichten is een nostalgische bezigheid. Oude tijden trekken aan je oog voorbij: bejaarde gebouwen waarvan een deel bewaard bleef en een deel ten prooi viel aan de slopershamer, verweerde mensjes in klederdracht, een straatbeeld zonder gemotoriseerde verstoppingen. In een groter formaat en op minder glimmend papier dan de gebruikelijke boekjes met oude ansichten, zijn zo'n 90 _ afbeeldingen van oud-Epe aan de vergetelheid ontrukt.

Samensteller H. J. Blok bundelde een deel van zijn fotocollectie en trok "Kriskas door oud Epe". Blok laat Epe zien zoals het er was tussen 1900 en 1940. Er zitten echter ook plaatjes van latere datum tussen. Dit levert soms een wat wonderlijk mengelmoesje op, zoals bij de pagina's 26 en 27. Jammer dat niet wat meer geprobeerd is te vermelden wie er op de foto's staan.

Om zijn opvatting dat wat Epe nog aan oude bebouwing heeft, behouden moet worden, windt de auteur geen doekjes. Tijdens de presentatie van Bloks 'kriskrasboek" werd echter benadrukt dat dit een efficiënte bedrijfsvoering in de weg kan staan.

Nog een detail: uitdrukkingen als „dertiger jaren" en „zestiger jaren" zijn germanismen, Duitse zegswijzen die door Nederlanders (zoals gebruikelijk) al te gemakkelijk overgenomen zijn. In Nederland beleefden we echter de jaren dertig en de jaren zestig. N.a.v. "Kriskras door oud Epe", door Henk Blok: uitg. Deboektant. Klaaswaal, in samenwerking met Boekhandel Bosch en Scholtens Boekhandel, Epe, 1991; 84 biz.; prijs 34,90 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.