+ Meer informatie

Sun Yuan-SU an

1 minuut leestijd

TAIPEH — In een interview met een correspondent van het Amerikaanse persbureau Associated Press heeft de Chinese Nationalistische premier Sun Yuan-suan, president Reagan nog eens herinnerd aan de verkiezingstijd. Sun zei, dat zijn regering graag zou zien dat Reagan zich aan de belofte hield, die hij destijds in de maand augustus deed, om in een of andere vorm de officiële relaties tussen de Verenigde Staten en de republiek China te herstellen:

Sun waardeerde Reagans krachtige houding tegenover het communisme. Die houding, zo zei hij, heeft unaniem respect veroorzaakt en leidt tot de verwachting dat het vertrouwen tussen beide staten geleidelijk weer zal worden hersteld. Hoewel, ondanks heftige bezwaren van Peking, de Verenigde Staten wapens zijn blijven leveren, wees Sun er op dat er nog steeds geen machtsgelijkheid met Peking is bereikt. Hij drong er dan ook op aan dat de Verenigde Staten meer hooggekwalificeerde wapens ter beschikking zullen stellen, waaronder 100 moderne F-16 vliegtuigen.

„De Chinese commtmisten vormen voor ons nog steeds een ernstige bedreiging", aldus Sun.

Op de vraag hoe lang naar zijn oordeel Teng Hsiaoping in Peking nog in het zadel blijven zal, zei Sun, dat dit niet te voorspellen is. „De communistische strijd", zei Sun, „is eindeloos. Maar in elk geval zijn de Maoïsten, die hem zijn voor gegaan, als Teng's kliek communisten, die geloven in een onmenselijk systeem, dat wij verachten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.