+ Meer informatie

Premier Blair komt niet meer Zimbabwe binnen

2 minuten leestijd

LONDEN (ANP) - De Britse premier Blair en zijn ministers komen Zimbabwe niet meer in. Ook voor hoge Britse functionarissen geldt een inreisverbod. Bovendien hebben 'gewone' Britten vanaf nu een visum nodig voor het Afrikaanse land. Dat meldde gisteren de Britse omroep BBC. Donderdag voerden de Britten al een visumplicht in voor Zimbabwanen.

Het botert niet tussen Groot-Brittannië en zijn voormalige kolonie Zimbabwe. De regering-Mugabe van het Afrikaanse land krijgt ook van andere landen kritiek. De Europese Unie beschuldigde Mugabe er donderdag van de broodnodige voedselhulp alleen bij zijn eigen aanhangers te bezorgen.

Ongeveer de helft van het volk lijdt honger. Mugabe probeert ook de steeds machtiger wordende oppositie in zijn land lam te leggen. Tegen oppositieleider Tsvangirai begint in februari een proces omdat hij Mugabe zou hebben willen vermoorden.

De internationale gemeenschap kwam na de presidentsverkiezingen in maart met felle kritiek. Fraude, intimidatie en geweld vierden hoogtij bij die stembusgang. Bovendien zou de oppositie veel meer stemmen hebben gehaald dan officieel bekend werd gemaakt. Het Gemenebest schorste het land daarop voor twaalf maanden. De Britten wilden het regime van Mugabe al vóór die verkiezingen straffen, omdat er toen al sprake was van gewelddadigheden. De Europese Unie legde Zimbabwe ook al sancties op, onder meer wegens het omstreden landverdelingsbeleid, dat ook al gewelddadig verloopt. Mugabe noemde die sancties "duivels."

Op de VN-top in Zuid-Afrika over duurzame ontwikkeling, in september, kreeg Blair publiekelijk nog een veeg uit de pan van Mugabe. "Blair, jij mag Engeland houden, dan houd ik mijn Zimbabwe", sneerde de president in zijn toespraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.