+ Meer informatie

Zelfs een silhouet zou te gevaarlijk zijn

3 minuten leestijd

Naam: Wang Yin

Geslacht: Vrouw

Leeftijd: 26

Beroep: Huisvrouw

Provincie: Jiangsu

Ietwat verlegen komt Wang Yin met haar echtgenoot de hotelkamer binnenlopen. Beiden hebben al dagenlang opgezien tegen dit gesprek met westerse bezoekers. "We hebben iedere dag gebeden of we het wel mochten doen."

De gordijnen in de kamer gaan dicht, de lampen aan. Geluid van de radio wordt ingeschakeld voor het geval iemand het gesprek zou willen afluisteren. "Kunt u ook het kijkgaatje in de deur afplakken?" We weten dat niemand hierdoor naar binnen kan gluren. Toch voldoen we aan haar verzoek. Het gezicht van Wang Yin ontspant wat.

"Mogen we een foto van u maken waarop u niet te herkennen zult zijn?" zetten we voorzichtig in. De jonge vrouw wordt weer onrustig. "Nee, alstublieft. Doe dat niet." Dat in de krant alleen de contouren van haar gezicht te zien zullen zijn, verandert haar mening niet.

De stad waarin Wang Yin en haar man wonen, staat bekend als "gevoelig". Dat betekent dat de politie scherp in de gaten houdt of er illegale religieuze samenkomsten zijn. Onlangs nog is een lid van een niet-geregistreerde huisgemeente uit hun omgeving gearresteerd. "Vergeleken met vijf jaar geleden is de toestand voor christenen in onze omgeving achteruitgegaan."

Als klein meisje had Wang Yin wel eens gehoord van de Heere Jezus. Het christendom zei haar verder weinig. Twee tantes waren christen. Maar vader wilde niets van godsdienst weten. Dat zou ook niet gepast hebben bij zijn hoge functie binnen de Communistische Partij.

"Alles verliep voorspoedig in ons gezin, totdat vader in 1984 kanker kreeg. De artsen gaven hem nog drie maanden. Mijn christelijke tantes wezen hem op Christus als Weg tot behoud voor zijn ziel. Eerst wilde hij daarvan niets weten. Maar na enkele weken liet hij zich overreden en begon hij te bidden. En toen is het ongelooflijke gebeurd: de Heere ontfermde zich niet alleen over zijn ziel, maar ook over zijn lichaam. Vader genas v an de ene dag op de andere. De artsen stonden perplex."

Het hele leven van Wangs vader stond op zijn kop. Het lidmaatschap van de Communistische Partij zegde hij op en een niet-geregistreerde huisgemeente mocht gebruikmaken van zijn woning. De reactie van de zijde van de autoriteiten liet even op zich wachten, maar bleef niet uit. Begin jaren negentig mishandelden politieagenten hem zo dat hij rugwervels brak en levenslang invalide raakte.

De last om voor het gezin te zorgen, kwam voor een groot deel te liggen op de schouders van Wang Yin. Dat was niet gemakkelijk. Gewend als ze was aan een riant leventje, moest ze nu wat voor het gezin zien te verdienen. Met veel onbeantwoorde vragen bleef ze rondlopen. "Na een grote crisis in mijn leven liet God zien dat het een mens niets zal baten als hij de hele wereld wint en schade lijdt aan zijn ziel. Vanaf die tijd werd alles in mijn leven anders."

Sinds enkele jaren is ze getrouwd met een christelijke man. Het huwelijk werd gezegend met een dochtertje, dat nu drie maanden oud is.

"Onze grootste wens? Dat zij de Heere Jezus zal leren kennen en Hem later in vrijheid mag dienen."

De naam van Wang Yin is omwille van de veiligheid gefingeerd.

Dit is het vierde deel in een serie van zes portretten van Chinese christenen. Morgen deel 5.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.