+ Meer informatie

Kernwapens centraal in gesprek Genscher

Duur van onderhoud langer dan verwacht

2 minuten leestijd

MOSKOU — De Oost-Westdialoog en de kwestie van de kernwapens voor de middellange afstand in Europa zijn de hoofdpunten geweest in de besprekingen die de Westduitse minister van Buitenlandse Zaken Hans-Dietrich Genscher in Moskou heeft gevoerd met zijn Sovjet-collega Gromyko en met president en partijleider Leonid Brezjnjev

De duur van de besprekingen was aanmerkelijk langer dan verwacht. Met Brezjnjev sprak Genscher vrijdagavond bijna twee uur, maar over de inhoud van dat gesprek is niets meegedeeld.

Vrijdagmiddag had minister Gromyko tijdens de lunch kritiek geleverd op NAVO-landen die zich niet constructief opstellen tegenover het Sovjet-voorstel voor een bevriezing van de bestaande nucleaire arsenalen in Europa. Dit moratorium moet zowel de kwalitatieve als de kwantitatieve bevriezing inhouden van de middellange kernraketten van de NAVO en de Sovjet-Unie in Europa, inbegrepen de Amerikaanse ,,Forward Based Systems" (vooruitgeschoven lanceerinstallaties). Dan kunnen vervolgens onderhandelingen beginnen over een aanzienlijke vermindering van de kernwapens, aldus Gromyko.

Genscher stelde daartegenover dat die besprekingen gehouden moeten worden zonder voorwaarden vooraf. Daarbij zouden wederzijdse beperkingen van kernraketten overeengekomen moeten worden op basis van een militair evenwicht. Volgens Moskou bestaat er op het ogenblik een „globaal evenwicht" tussen Oost en West, maar Genscher meent dat het Westen een achterstand heeft.

Gromyko legde de nadruk op de noodzaak van voortzetting van de ontspanningspolitiek. In het belang van de vrede en de beperking van de wapenwedloop is een verdiepte dialoog op alle niveaus nodig over actuele problemen, zo zei hij.

Genscher maakte duidelijk dan Bonn vasthoudt aan het „dubbelbesluit" van de NAVO: besluit tot modernisering van de kernwapens in Europa, gekoppeld aan een onderhandelingsaanbod aan de Sovjet-Unie. Dat wijst volgens hem op de wil van de Westduitse regering om een bewapeningswedloop te vermijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.