+ Meer informatie

Parijs sprak in het geheim met Bagdad

1 minuut leestijd

ALGIERS (AFP/ANP) - De voormalige Algerijnse president Ben Bella, die al voor zijn terugkeer uit een Zwitsers verbanningsoord naar Algerije liet weten aan de kant van Irak te staan, heeft gisteren verklaard dat er geheime onderhandelingen tussen Frankrijk en Irak zijn geweest.

Hij zei „persoonlijk" aanwezig te zijn geweest bij onderhandelingen in Geneve tussen Saddam Hoesseins halfbroer Barzan (VN-ambassadeur in Geneve) en Edgar Pisani, een adviseur van de Franse president Mitterrand. Volgens AFP noemde Ben Bella niet het tijdstip waarop deze onderhandelingen zouden hebben plaatsgehad.

Na „verscheidene geheime ontmoetingen" zouden de onderhandelaars zijn uitgekomen op een „scenario dat hetzelfde is als de SU momenteel naar voren brengt, d.w.z. een intentieverklaring (dat Irak zich zal terugtrekken - red.) plus onderhandelingen over alle kwesties".

De Franse minister van buitenlandse zaken Roland Dumas „hoefde alleen nog maar naar Bagdad te gaan om de intentieverklaring evenals de Iraki's te ondertekenen en het zou vrede geweest zijn", aldus Ben Bella. Volgens hem was Washington tegen een dergelijke manoeuvre. Ben Bella was de laatste 24 uur vóór het verstrijken van het VN-ultimatum inderdaad in Geneve.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.