+ Meer informatie

Nieuwe wrijving Amerika-Japan

Haigs bezoek gaat niet door

2 minuten leestijd

TOKIO — De Verenigde Staten hebben deze week opnieuw indirect gezorgd voor flinke opschudding in Japan. Aanleiding hiertoe zijn berichten in de Japanse pers dat in 1979 een met kernwapens uitgerust Amerikaans marineschip een Japanse haven heeft aangedaan. Dit zou een schending betekenen van de Japanse grondwet die de aanwezigheid van kernwapens op Japans grondgebied verbiedt.

Temidden van alle beroering werd tegelijkertijd bekend dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Alexander Haig, zijn bezoek aan Japan, dat in juni had moeten plaatsvinden, heeft afgezegd. In Washington werd

Het Japanse ministerie van buitenlandse zaken wilde geen commentaar geyen, maar functionarissen verklaarden privé dat gevreesd werd dat Haig niet wilde komen vanwege de wrevel omtrent de Japans-Amrikaanse betrekkingen die in Japan de kop heeft opgestoken.

De opschudding die in dit verband deze week ontstond, was een gevolg van de onthulling die maandag de voormalige Amerikaanse ambassadeur Edwin Reischauer deed. Deze üet weten dat de Amerikaanse regering in 1960 met Tokio een geheim verdrag heeft gesloten, dat inhield dat met kernwapens uitgeruste Amerikaanse marineschepen Japanse havens mochten aandoen.

5Het Japanse persbureau Kyodo en het blad Asahi kwamen daarop met berichten waarin gesteld werd dat in 1979 een Amerikaans marineschip in een Japanse haven reparaties heeft laten verrichten in zijn opslagruimte voor kernwapens. Een. marinewoordvoerder in Tokio ontkende bepaalde elementen in deze berichten, terwijl hij weigerde te zeggen of het desbetreffende schip kernwapens met zich meevoerde. In Washington weigerde de perssecretaris van het Witte Huis, Lany Speakes, op de zaak in te gaan. Hij verklaarde wel dat de VS „altijd" de Japanse wet hebben eerbiedigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.