+ Meer informatie

Lubbers onthult standbeeld Gandhi

1 minuut leestijd

AMSTERD.AM - Juist nu het bewind in Zuid-Afrika ten goede keert, onthullen wij hier een standbeeld van Mahatma Gandhi. Dit zei premier Lubbers bij de onthulling van het monument voor deze Indiase staatsman gisteren aan de Churchilllaan in Amsterdam.

De minister-president doelde op de versoepeling met betrekking tot de apartheid in Zuid-Afrika, waar Gandhi 25 jaar heeft gewoond. „Gandhi heeft daar in die periode tot in zijn botten het onrecht en de onmacht ervaren", aldus Lubbers. In zijn toespraak noemde de premier Gandhi een symbool van strijd voor politieke en sociale rechtvaardigheid op een geweldloze manier. Aan de onthulling van het monument, op de 121e geboortedag van Gandhi, is 17 jaar voorbereiding voorafgegaan. Het standbeeld en monument moeten de herinnering levend houden aan de ideeën van de leider: hij was ervan overtuigd vrijheid te kunnen bereiken zonder geweld te gebruiken.

Na de onthulling, die door ongeveer 150 mensen werd bijgewoond, droeg de stichting Mahatma Gandhi het monument over aan het stadsdeel Rivierenbuurt van Amsterdam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.