+ Meer informatie

Cultureel verdrag Z-Afrika opzegen

Tweede Kamer stemt voor wetsontwerp

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Alleen VVD, SGP, GPV, DS'70 en de CDA-kamerleden Schakel en Van Leijenhorst hebben zich woensdagavond in de Tweede Kamer verzet tegen het opzeggen door Nederland van het cultureel verdrag met Zuid-Afrika. Dat verdrag werd eind 1977 al bevroren naar aanleiding van de moord op Steve Biko.

De VVD-er Bolkestein verklaarde dat zijn partij het verbreken van het verdrag niet ziet als een daad van doelmatig en geloofwaardig beleid. Kritische dialoog over het apartheidsbewind in Zuid-Afrika speelt zich volgens Bolkestein af via de diplomatieke kanalen, een cultureel verdrag heeft daar geen functie. Het opzeggen van dat verdrag heeft volgens de VVD dan ook geen functie.

Minister Van der Klaauw van Buitenlandse zaken antwoordde dat het verdrag in wezen een vriendschapsverdrag was, met een kleine groep mensen, de blanken, terwijl de. zwarten er niet aan te pas kwamen. „Wij willen contact hebben met alle Zuidafrikanen", zo was de bewindsman het met de Kamer eens.

Verbrugh (GPV) vroeg om speciaal de Afrikaans sprekende kleurlingen in Nederland uit te nodigen. „Laten vrtj een waar moederland zijn voor de vergeten groep bruinmensen", aldus Verbrugh. Hij stelde voor dat Nederland met België, in het kader van de taalunie een gemengde commissie van hoogleraren in de Neerlandistiek samenstelt, waaraan ook gemengde Zuidafrikaanse blanke en niet-blanke hoogleraren in de Afrikaanse taal- en letterkunde meedoen.

Twee walletjes

Van Rossum (SGP) constateerde dat de regering van twee walletjes wil eten door dit verdrag op te zeggen maar niet te beginnen aan een olieboycot. Hij vond dat het apartheidsregime wordt veroordeeld door verbaal geweld. „Dat verbale geweld is niet belangrijk, het gaat om de praktische mogelijkheden van beïnvloeding", aldus Van Rossum.

De Kamer aanvaardde een motie van het CDA, gesteund door PvdA, D'66 en PPR, om te laten blijken aan bisschop Tutu, de secretaris-generaal van de Raad van kerken van Zuid-Afrika, en aan premier Botha dat de Kamer verontwaardigd is over het intrekken van Tutu's paspoort. Minister Van der Klaauw zei er geen moeite mee te hebben, hoewel het gebaar naar de Zuidafrikaanse regering hem weinig zinvol lijkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.