+ Meer informatie

Bedrijfsleven heeft voldoende toekomst

Heertje houdt ondernemers voor:

2 minuten leestijd

LEXMOND — Er is volop toekomst voor de ondernemingsgejze produktie. Alleen het bedrijfsleven kan de huidige problein oplossen. Dit zie prof. A. Heertje, hoogleraar in de econole, gisteravond tijdens een bijeenkomst van ondernemers en belurders te Lexmond, georganiseerd door de Rabo-bank.

ieertje baseerde zijn optimisme voor ondernemingen op een drietal ontricelingen. In de eerste plaats dringt gens hem bij de overheid het besef jr dat men de tering naar de nering €t zetten en dat er een einde moet kon aan de monetaire financiering ld in omloop brengen dat niet vernd is). Dat besef was er niet meteen de oliecrisis in 1973 omdat het aard; de overheid in staat stelde de uitga1 op een hoog niveau te handhaven, vendien werden de opbrengsten uit ;e energiebron niet gebruikt voor -sterking van het bedrijfsleven, maar amen zij in de consumptieve sfeer teht. PROF. HEERTJE

In de tweede plaats vindt er naar de mening van de Amsterdamse econoom een herwaardering plaats voor talles wat te maken heeft met ondernemen. „Met het verdwijnen van de winst is de waardering voor de winst toegenomen", aldus Heertje. Het'inzicht breekt door dat de overheid niet alles kan oplossen en lang niet altijd het algemeen belang op het oog heeft.

Tenslotte wees Heertje erop dat het zwarte circuit leert dat er volop initiatief, vindingrijkheid en ondernemingsgeest aanwezig is om de economische problemen de baas te worden. Zijn conclusie luidde dat de ondernemingsgewijze produktie de komende jaren een herstel te zien zal geven met het accent op kleinschaligheid.

Golfbewegingen

De hoogleraar hield de ondernemers voor dat het fout is te denken via rechte lijnen, in die zin dat wanneer het slecht gaat men moet verwachten dat die lijn zich zal voortzetten en het ook in de toekomst slecht zal blijven gaan. „De economie kenmerkt zich niet door rechte lijnen, maar golfbewegingen. Elk dieptepunt is tegelijk een keerpunt", aldus Heertje.

Hij merkte verder op dat er een maatschappelijke ontwikkeling gaande is waarbij de aandacht van de mensen zich steeds meer richt op immateriële zaken, zoals arbeidsvreugde en een gezond milieu. Daar moet de ondernemer rekening mee houden. Hij zal de behoefte aan dergelijke zaken, die niet tot uitdrukking komt en niet te meten is via de markt, moeten betrekken in de besluitvorming.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.