+ Meer informatie

Actie begonnen voor Vietnamese christenen

1 minuut leestijd

AMERSFOORT - De Vereniging van Christenen tegen Vervolging en Marteling (VCVM-Nederland) is een handtekeningenactie begonnen voor vrijlating van ds. Dinh Thien Tu en alle andere Vietnamese christenen die wegens hun geloof gevangen zitten.

Eind februari 1991 werden drie Vietnamese predikanten gearresteerd: ds. Dinh Thien Tu, die in een drukke straat in Ho Chi Minh-stad werd aangehouden, en de predikanten Dinh Tran Ai en Vo Van Lac Mai, alle drie huiskerkleiders. Ds. Mai is na een ernstige waarschuwing vrijgelaten, ds. Ai heeft huisarrest gekregen en ds. Tu werd veroordeeld tot drie jaar dwangarbeid wegegs „het propageren van godsdienst onder het mom van sociaal werk".

Ds. Dinh Thien Tu staat bekend als een moedig evangelist, aldus VCVM-Nederland. Wegens zijn visie op het evangeliseren, dat hij ondanks het verbod van de autoriteiten voortzette, heeft hij aan het eind van de jaren tachtig met de officiële kerken van Vietnam gebroken en is hij een huiskerkbeweging begonnen. De afgelopen vier maanden is zijn huiskerkbeweging gegroeid met duizend nieuwe leden. Ds. Dinh Thien Tu is een volgeling van de bekende ds. Ho Hieu Ha, die vanaf 1983 tot 1989 om zijn geloof gevangen zat.

Van september tot november 1988 voerde VCVM-Nederland een handtekeningenactie voor vrijlating van ds. Ho Hieu Ha en ds. Ngyuen Huu Cong. Begin 1989 werd bekend dat beide predikanten vrijgelaten zouden worden op voorwaarde dat ze Vietnam zouden verlaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.