+ Meer informatie

Pravda beschuldigt Poolse vakcentrale

,,Solidariteit treedt op als concurrent'

2 minuten leestijd

MOSKOU — Het Russische partijblad Pravda heeft vrijdag de onatliankelijke Poolse vakcentrale Solidariteit ervan beschuldigd dat zij zich tegenover de communistische partij opstelt met het doel Polen terug te brengen tot een bourgeois-stelsel.

Het Sovjet-blad gaat uit van de „richtlijnen voor de activiteit van de vakcentrale Solidariteit in de huidige situatie", een discussiestuk dat onlangs in de Poolse pers is gepubliceerd. Deze richtlijnen zijn „feitelijk opgesteld in strijd met de ontwerp-stellingen van het centrale comité van de Poolse Verenigde Arbeiderspartij en zij worden voorgesteld als een alternatief voor het partijprogram voor de socialistische vernieuwing van het land',;, aldus de Pravda.

„Het Polen zoals Solidariteit vooiogen staat, zal functioneren volgens de wetten van de kapitalistische economie, met inbegrip van concurrentiestrijd, rivaliteit tussen de verschillende eigendomsvormen, herstel van de exploitatie van de mens in het belang van de particuliere eigenaars van de produktiemiddelen, de aanmoediging van de particuliere sector in de landbouw ten koste van de coöperatieve landbouw", zo lichtte het Russische partijblad toe. Solidariteit de laatste tijd toegespitst op de beschuldiging dat de onafhankelijke vakcentrale als concurrent van het communistische stelsel wil optreden. Het Kremlin heeft herhaaldelijk laten weten dat het dit niet zal toestaan.

Volgens de Pravda zijn de opstellers van de genoemde richtlijnen misleide Poolse arbeiders. „Zij zouden de arbeider, de leidinggevende kracht in de socialistische maatschappij, graag willen maken tot een gehoorzaam werktuig van politici die dromen van de vorming van een „superklasse-ideologie", aldus het blad. „Dit is de essentie van het scenario van de Poolse versie om hét socialisme te vernietigen door de krachten die daar vreemd aan zijn".

Afwijkend slot

Tertvijl in eerdere Russische perscommentaren steeds de vaste overtuiging werd uitgesproken dat de Poolse communisten zelf hun problemen zullen oplossen, werd het commentaar nu als volgt besloten: „Men zou graag willen geloven dat de communisten en andere werkers van Polen zich niet van de

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.