+ Meer informatie

Woede over 'gratis' zwemmen allochtonen

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De dienst sport en recreatie van de gemeente Rotterdam heeft de politie ingeschakeld omdat anonieme bellers gedreigd hebben dinsdag 14 mei een zwemfestijn voor migrantenvrouwen in het tropisch zwemparadijs Tropicana onmogelijk te maken. Een woordvoerder van de dienst heeft dat gisteren desgevraagd meegedeeld.

De dienst en het zwemparadijs zijn de afgelopen tijd herhaaldelijk gebeld door mensen die zeggen zich eraan te ergeren dat de migrantenvrouwen tegen gereduceerd tarief een dagje mogen zwemmmen in het zwemparadijs. Deze week is de stroom van bellers fors gegroeid, mede naar aanleiding van de publiciteit die aan het evenement is gegeven.

„De afgelopen dagen is een waterval van negatieve reacties over ons heen gekomen. Bovendien worden daarbij nu ook dreigementen geuit", aldus voorlichter Wim Hendriks. Zo heeft een beller aangekondigd samen met anderen met een busje de ingang van Tropicana te versperren.

Het zwemmen voor migrantenvrouwen is een van de activiteiten waarmee de gemeente Rotterdam integratie van deze groep in de Rotterdamse samenleving beoogt te bevorderen. Veel migrantenvrouwen kunnen in de gewone zwemprogramma's niet terecht omdat hun geloof, meestal islam, gemengd zwemmen verbiedt.

In de gemeentelijke zwembaden draait deze activiteit al jaren. Op verzoek van de verschillende groepen heeft de gemeentelijke dienst voor een keer het zwemparadijs afgehuurd, omdat de vrouwen normaal gesproken ook daar niet terechtkunnen.

Laag tarief

De zwemmers betalen voor dit zwemfestijn het gereduceerde tarief van 7,50 gulden. Normaal kost een kaartje 16,50 gulden. Veel bellers hebben zich geërgerd aan dit lagere tarief.

De dienst is „op z'n zachtst gezegd nogal ongelukkig met de uitlatingen van de meeste bellers. Daarbij missen de grieven elke grond. Wij beogen slechts een drempel te slechten, een activiteit die wij tot de sociale vernieuwing rekenen. De zwemdag staat ook open voor autochtone vrouwen", aldus Hendriks. Tot nu toe zijn er al 1500 aanmeldingen binnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.