Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Wrâldfruchten uit Fryslân

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Wrâldfruchten uit Fryslân

Initiatiefnemer Jan de Boer: „Wij telen bes- en vruchtdragende planten die eerst nauwelijks voor consumptie gebruikt werden"

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Als u het Fries machtig bent, dan weet u wellicht dat wrâldfrucht wereldfruit betekent. Dat wil zeggen dat de vruchten een wereld aan culinaire mogelijkheden bieden. In opmars is een breed assortiment delicatessen die biologisch geteeld worden onder de naam Wrâldfrucht. Met waddenspecialiteiten als yoghurt, honing, wijn en mosterd waarin wrâldfruchten zijn verwerkt. Vitaminerijkdom van de Wadden.

Voor zover wij weten, groeien er naar schatting zon twintigduizend soorten eetbare planten op de wereld. Hiervan wordt slechts een deel door de mens gegeten, om en nabij duizend soorten. „Alles wat je op eigen bodem kunt telen en verwerken voor consumptie verdient de voorkeur boven het importeren van soorten die hier niet voorkomen of het verbouwen van soorten waarvoor je de grond vergaand moet aanpassen, zegt Jan de Boer, initiatiefnemer van Wrâldfrucht. „Wij telen bes- en vruchtdragende planten die in ons land groeien maar zelden of helemaal niet voor consumptie gebruikt werden. Althans niet op grote schaal.

Geschiedenis
Ruim twintig jaar geleden ging Jan de Boer op zoek naar, voor ons land, nieuwe gewassen. Kleinfruit als aronia, vlier, braam, vossebes en duindoorn waren doorgaans uitsluitend voer voor vogels. Volgens hem zou het interessant zijn om onder andere deze soorten biologisch te gaan telen. Bovendien zou de milieuvriendelijke teelt werkgelegenheid opleveren in de Waddenregio. De Boer bracht de uitgewerkte plannen onder de aandacht van de provincie, een aantal gemeenten en de Stichting Tuinbouwontwikkeling Friesland. Het plan: werken aan teelt, verwerking, afzet en kennisvermeerdering, werd enthousiast ontvangen. Unaniem verleende men medewerking, ook financieel, om het experiment te doen slagen. Dit resulteerde in de oprichting van de stichting Wrâldfrucht. Mede door de publiciteit startten boeren en tuinders al vrij snel met de teelt. De een legde zich toe op rozenbottels, een ander op vlier of duindoorn. Sommige telers hebben hiermee inmiddels zelfs een hoofdinkomen verworven, maar voor het merendeel is het nog een neventak

Experimenten
Nog steeds nemen het aantal telers en het areaal toe. Het is zaak om over een flinke dosis doorzettingsvermogen en idealisme te beschikken. Er gaat veel tijd in de pluk zitten. Zodra de bessen oogstrijp zijn, komen alle hens aan dek om te plukken. Bes voor bes. Puur handwerk. Uitzondering is duindoorn. Deze wordt per tak geoogst en meteen ingevroren. In diepgevroren toestand kunnen de bessen makkelijk van de takken geschud worden. De oogst wordt deels vers verwerkt en deels ingevroren. Momenteel experimenteert de stichting met een aantal andere gewassen, als olijfwilg, zwarte en gele (herfst)frambozen.


Wrâldfruchten

- aronia (appelbes)
- vlier
- blauwe bes
- duindoorn
- rozenbottels
- vossenbes
- diverse frambozen
- bramen


Oogstdag
Tijdens de jaarlijkse oogstdag op zaterdag 6 oktober kunt u kennis maken met fruitproducten en andere delicatessen waarin wrâldfruchten zijn verwerkt. Er zijn tevens stands met allerlei producten die met planten, fruit en de tuin hebben te maken.
Locatie: Botanische Tuin De Kruidhof, Schoolstraat 29b, Buitenpost (Fr.), tel. 0511-541253. In het dorp (centrum) volgt u de borden de Kruidhof.
Openingstijden: van maandag t/m zaterdag tussen 10.00 en 17.30 uur.
Entree: ƒ 8,00; kinderen ƒ 4,00.


Waterijs
Zo maakt u waterijs(jes) met vruchtensap.
- Ontsap 500 gram appel, appelbes (aronia), frambozen en bramen.
- Laat het afkoelen en meng het sap van een sinaasappel erdoor.
- Kook nu 1,5 dl water met 150 gram suiker tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen.
- Klop het wit van een ei stijf en spatel het door het mengsel van vruchtensap en suikerwater.
- Laat het geheel een halfuur opstijven in het vriesvak. Roer het goed door en herhaal dit elk halfuur tot het ijs de gewenste dikte heeft. Dit kan 2 tot 2,5 uur duren.
- Serveer dit lekkers met een paar verse vruchten.

Tip: Ontsappen kan op twee manieren:
1e: Met een sapkoker (dan is het gebruik bekend).
2e: In een pan. Zet de bessen/fruit op het vuur met een klein beetje water. Kook het geheel zachtjes, net zo lang tot de bessen het sap vrijgeven. Doe alles in een zeef (met schone doek) en laat het sap uitlekken.


Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 augustus 2001

Terdege | 96 Pagina's

Wrâldfruchten uit Fryslân

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 augustus 2001

Terdege | 96 Pagina's