+ Meer informatie

Top BCCI wist al tien jaar van fraudezaken

1 minuut leestijd

LONDEN (RTR) - De top van de intussen onder curatele gestelde Bank of Credit and Commerce (BCCI) was al in 1980 gewaarschuwd voor oneigenlijke praktijken.

Volgens de voormalige BCCI-accountant, Zia Salam, die toen werkte als regionaal inspecteur in Londen, had hij de leiding van de bank opmerkzaam gemaakt op het verschijnsel van niet-bestaande leningen. Dit zei Zia Salam, die 14 jaar bij het interne controlebureau van BCCI heeft gewerkt, gisteren voor de Britse televisie.

Bij een vestiging van BCCI ontdekte Salam het bestaan van een lening van een miljoen pond (ƒ 3,3 miljoen) die echter geheel fictief was. De lening werd gebruikt om de winst van de bank op te krikken, zo zei hij. Ondanks zijn rapportage in 1980 heeft de bank dergelijke „verdachte transacties" geïgnoreerd. Volgens Salam was dat bijna traditie: „Er werd bij veel gevallen geen actie ondernomen".

BCCI werd op 5 juli gesloten. Daarna zijn er vele vuile zaken naar boven gekomen. Volgens de justitiële autoriteiten is het de grootste fraude in de financiële wereld. Bij BCCI komen vijf grote fraudelijnen tevoorschijn. De bank heeft volgens de justitie de hoogte van het aansprakelijk kapitaal illegaal opgekrikt met niet bestaande kapitaalraiddelen. Er zouden „verschillende miljarden dollars" aan niet bestaande rekeningen en deposito's bestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.