+ Meer informatie

van onze binnenlandredactie

2 minuten leestijd

Hoewel altijd als stelregel wordt aangehouden dat de peilingen te beperkt van opzet zijn om voor de „splinters" tot betrouwbare prognoses te komen, bleek De Hond er niet ver naast te zitten. Zo zou de PPR zich volgens de laatste voorspellingen handhaven (wat uitkwam), de CPN zou twee zetels winnen (het werd er een), DS'70 zou verdwijnen (wat gebeurde), de PSP zou vier zetels winnen (dat werden er twee). Koekoek zou van het toneel verdwijnen (is inderdaad uitgekomen), de SGP zou, evenals het GPV gelijk blijven (klopte) terwijl de RPF met één zetel in de Kamer zou komen. Dat werden er uiteindelijk twee. dag) zou worden vastgesteld, besloot onze krant in de avond van 26 mei een steekproef te houden onder verschillende gemeenten. In de dagen daarna werden de hoofdstembureaus (18 in totaal) benaderd met het verzoek de tellingen van lijst 5 over de verschillende kieskringen aan ons door te geven. Aan dat verzoek werd bijna overal meegewerkt, hoewel de hoofdstembureaus pas vrijdag jj. de uitslag zouden vaststellen. Een uitzondering vormde echter het hoofdstembureau van Den Haag. Waar andere ambtenaren soms spontaan aanboden de gevraagde cijfers zelf door te bellen, bleek een niet nader te noemen ambtenaar op het Haagse stadhuis zijn medewerking categorisch te weigeren. Waarom vroegen we hem?

„Omdat de cijfers nog niet definitief zijn vastgesteld".

Maar wi] willen alleen de voorlopige cijfers. „die heb ik niet meneer". Heeft u dan helemaal nog geen cijfers? „Ja, maar die zijn definitief." Maar dat kan toch niet. Het ^hoofdstembureau zal pas vrijdagochtend om tien uur de uitslag vaststellen?

„Ja, maar de cijfers zijn toch definitief en volgens de Kieswet mag ik die niet geven."

Nou, dat is dan eigenaardig. Alle andere hoofdstembureaus hebben de ge-, vraagde cijfers wel doorgegeven.

„Dat kan wel zijn maar daar heb ik geen boodschap aan".

Helaas dus. Achteraf bleek deze ambtenaar toch nog bereid om onze^ krant na de definitieve vaststelling; doof het hoofdstembureau van dienst te;: zijn en «iank zij enig snel rekenwerk kon een en ander nog in de krant vati vrijdag jl. worden meegenomen. Maar een ding is zeker: je hebt ambtenaren en ambte->^ naren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.