+ Meer informatie

Plaatsing aquaduct geslaagd

2 minuten leestijd

GROUW (ANP) - De hele dag hebben mensen van Ballast Nedam en Smit Tak gisteren gewerkt om een aquaduct in het Prinses Margrietkanaal bij Grouw op zijn plaats te brengen. Het aquaduct gaat deel uitmaken van Rijksweg 32 tussen Leeuwarden en Heerenveen. Deze weg wordt verdubbeld. Om zes uur 's ochtends werd begonnen met de operatie, die tot diep in de nacht zou voortduren.

In de loop van de middag begonnen de werkzaamheden enige uren achter te lopen op het schema. Volgens Rijkswaterstaat was de vertraging echter niet schrikbarend. „We hebben de werkzaamheden wat te optimistisch ingeschat", aldus T. Verheul van de Bouwdienst van Rijkswaterstaat.

De tunnel is op de bouwplaats naast het kanaal gebouwd en lag onder water. Door de ballastbakken leeg te pompen, werd het element drijvend gemaakt. Vervolgens werd het aquaduct door middel van lieren door de reeds gemaakte opening in de stalen damwand over het Prinses Margrietkanaal getrokken in een voor dit doel gebaggerde geul. In totaal werkten circa veertig man aan het project.

Rond acht uur was de kolos op zijn plaats gesleept en kon begonnen worden met het inzinken van het 18.(X)0 ton zware gevaarte. Het gaat hierbij om de kortste tunnel die mogelijk is. Het water van het kanaal stroomt door een goot, die wordt gevormd door het dak van het aquaduct en twee verticale wanden. De tunnel is ook minder hoog dan normaal, door- j dat de ballastbakken niet in de tun- j nel. maar ernaast zijn aangebracht. Gewoonlijk wordt de rijbaan over deze ballastbakken aangelegd. Dat kan nu vermeden worden. Verwacht wordt dat eind dit jaar of begin volgend jaar autoverkeer de tunnel kan gebruiken.

De scheepvaart over het Prinses Margrietkanaal was vandaag en gisteren gestremd. De rijkspolitie van Grouw had maatregelen genomen om de stroom belangstellenden in goede banen te kunnen leiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.