+ Meer informatie

Massaal gif

1 minuut leestijd

WIESBADEN — Alcohol in grotere hoeveelheden heeft de werking van een massaal vergif, dat bijna alle organen beschadigt. Het gaat niet alleen om de lever, ook het centrale zenuwstelsel, de spijsvertering, het strottehoofd, alvleesklier, hart en afweersysteem. Professor Wilhelm Feuerlein van het MaxPlanck-Instituut voor psychiatrie in München schat, dat slechts ongeveer 15 è 20 procent zich geheel van alcohol gebruik onthoudt.

Alle anderen, volwassenen zowel als jongeren en veelal ook reeds kinderen, nemen grotere of kleinere hoeveelheden alcohol tot zich. Ongeveer twee è drie procent der Duitsers of 1.2 1.8 miljoen mensen zijn ziek door alcohol, verklaarde de psychiater op een intemistencongres in Wiesbaden. Aan alcoholische drank wordt in de Bondsrepubliek jaarlijks ongeveer 39 miljard mark uitgegeven.

Waar het gevaar voor het individu begint, is voor de deskundigen een omstreden vraag. Temeer als men onder „alcoholisme" volledige afhankelijkheid van drinken bedoelt of onder dit begrip al — zoals in de Verenigde Staten — het „probleemdrinken" vangt.

Vaststaat, dat de grens voor mannen en vrouwen verschillend is en gelegd kan worden bij respectievelijk 60 en 20 gram alcohol per dag (ter vergelijking: een liter pils bevat ongeveer 30 gram alcohol).

In deze mate richt alcohol bij gezonde mensen nagenoeg geen schade aan — eerder is het tegendeel het geval. Een glaasje per dag, ongeveer ter sterkte van een glas wijn, heeft zelfs een beschermende werking, naar de biochemicus, Sigfried Sailer uit Innsbruck verklaarde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.